Bőrápolás
Egészség

Mit tehetünk a szüntelen bőrviszketés ellen?

A bőr viszketése az esetek többségében ártalmatlan, ám annál bosszantóbb jelenség. A folyamatos irritáció az egész napunkat végigkísérheti, és előfordul, hogy még pihenni sem tudunk tőle. De vajon mi okozza, és hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőle?

Mitől viszkethet a bőrünk?

A viszketés leggyakoribb oka nem más, mint a bőr legfelső rétegének a kiszáradása. A bőr felszíne ugyanis érzékeny az olyan káros környezeti hatásokra, mint például a napsugárzás, a szél és a szoba száraz levegője, amit télen a fűtés, nyáron a légkondicionáló okoz.

Persze nincs kőbe vésve, hogy csak ezek a tényezők felelősek a bőrszárazságért, ugyanis előidézheti allergia, rovarcsípés, napégés vagy a túl kevés folyadékfogyasztás is, illetve különféle bőrgyógyászati kórképek.

Ha a bőr olyannyira szárazzá válik, hogy a szüntelen viszketés megkeseríti a mindennapjainkat, akkor mindig az legyen az első dolgunk, hogy feltérképezzük a kiváltó okokat. A legtöbb esetben elég, ha jobban odafigyelünk a hidratálásra, de ha a szárazság kiütésekkel, vörös foltokkal jár, akkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt.

Hogyan előzzük meg a bőr kiszáradását?

Ha bebizonyosodott, hogy a viszketést egyértelműen a szárazság okozza, akkor ideje, hogy több gondot fordítsunk a bőr hidratálására. Használjunk olyan krémet, ami bőrnyugtató hatású, valamint ápol és hidratál egyben. Ez lehet akár egy gazdagabb formulájú Helia-D testápoló, de a kamillából vagy körömvirágból készült gyógynövényes krémek is hatékonyan csillapítják a viszketést.

Ezek a készítmények azonban csak akkor tudják kifejteni a hatásukat, ha rendszeresen – akár napi több alkalommal – használjuk őket. Reggel felöltözés előtt, illetve este fürdés után minden száraz és viszkető területet alaposan krémezzünk be, a kezeinket pedig lehetőleg minden egyes kézmosás után, hogy elkerüljük a kiszáradást, amit a víz és a szappan okoz.

Ha pedig már a tisztálkodásnál tartunk: akinek könnyen kiszárad a bőre, annak érdemes bőrbarát tusfürdőt és kézmosó szappant használnia, mert ezekben nincsenek olyan összetevők, amik szárítanak. Ha pedig extrán érzékeny a bőrünk, akkor a legjobb választás egy natúr szappan, ami kizárólag természetes alapanyagokból áll, és különösen gyengéden tisztít.

További tippek a bőr egészségéért

Hazánkban a legtöbb helyen kemény a víz, ami szintén szárítja a bőrt. Ezért a hosszas kádfürdőzés helyett szavazzunk inkább egy gyors, frissítő zuhanyra. Ha tudjuk, hogy bizonyos anyagokra, kozmetikai összetevőkre allergiásak vagyunk, akkor ezeket tudatosan kerüljük el, és csak olyan termékeket használjunk, amelyek nem tartalmaznak allergén anyagot.

A bőr viszketése bár roppant kellemetlen, de nem szabad vakarni, ugyanis a dörzsölés hatására mikrosérülések keletkeznek, amik akár fertőzéshez és gyulladáshoz is vezethetnek. Ehelyett azonnal krémezzük be az adott területet, amint viszketni kezd.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB