-KiemeltEgészségÉletmód

Most még fontosabb, mint valaha: 4 lépés az erős immunrendszerért!

Az immunrendszer szervezetünk védekező mechanizmusa, mely által képesek vagyunk ellenállni a vírusoknak és a betegségeknek, ez pedig a jelenlegi helyzetben még fontosabb, mint valaha. Immunrendszerünk megerősítése érdekében négy kulcsfontosságú lépést kell megtennünk, mutatjuk, mik ezek!

„Jelenleg különösen fontos az erős immunrendszer fenntartása, hogy testünknek legyen esélye felvenni a harcot a vírusokkal” – mondta Dr. Neha Vyas, a Cleveland klinika szakembere.

Igen sokat tehetünk azért, hogy megerősítsük immunrendszerünket, azonban csodát ne várjunk tőle: sajnos így sem akadályozhatjuk meg, hogy elkapjuk a koronavírust – írja a goodhousekeeping.com. A járvány ellen maszkkal, gumikesztyűvel, és fertőtlenítéssel harcolhatunk, valamint azzal, hogy minél kevesebbet tartózkodunk mások közelében.

Mindazonáltal ha erős az immunrendszerünk, kisebb az esély arra, hogy elkapjunk más betegségeket, ami miatt orvosi rendelőbe – rosszabb esetben –, kórházba kéne mennünk. Ezek a helyek most fokozottan veszélyesek egészségünkre nézve, hiszen hiába tesznek meg mindent az orvosok és az ápolók a járvány kordában tartásáért, a koronavírus a levegőben is terjed, így könnyen elkaphatjuk, ha fertőzött személy van a közelünkben.

Dr. Neha Vyas szerint a következő négy lépés betartása a legfontosabb immunrendszerünk megerősítése érdekében:

Sok alvás

A kutatások szerint abban az esetben, ha vírus okozta betegségen vagyunk túl, és nem alszunk eleget, sokkal könnyebben visszaeshetünk. Ennek az oka az, hogy amíg alszunk, az immunrendszerünk fokozott “üzemmódban” dolgozik: olyan fehérjét szabadít fel, melyre a testnek szüksége van egy fertőzés vagy gyulladás leküzdéséhez.  Amennyiben nem alszunk eleget, testünk kevesebb ilyen fehérjét termel, így kisebb eséllyel tudja leküzdeni a fertőzéseket.

De általában mennyi alvásra van szüksége egy felnőttnek? A szakértők szerint 7-8 óra elegendő, azonban a gyerekeknek ennél még többre van szükségük. Ideális esetben a tizenéveseknél 9-10 óra,  az általános iskolás gyerekeknél pedig 10, vagy több óra szükséges ahhoz, hogy szervezetük elegendő fehérjét termeljen.

Rendszeres testmozgás

A tanulmányok szerint a mérsékelt fizikai terhelés csökkentheti a vírusok és a bakteriális betegségek fertőzésének esélyét. Ebben a témában még folynak a kutatások, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a rendszeres testmozgás gyulladásgátló hatást gyakorol a testre, és erősíti az immunrendszert.

„A testmozgás segít fenntartani az egészséges testsúlyt, elősegíti az olyan vegyszerek termelését a testben melyek stresszoldó hatásúak, és segít az alvásban is” – mondja Dr. Vyas.

Stresszcsökkentés

Napjainkban rengeteg ijesztő hír jut el hozzánk, ráadásul életvitelünk is gyökeresen megváltozott. Ezek ellenére nagyon fontos, hogy próbáljunk meg lazítani. Amikor stresszhatás alatt vagyunk, a testünk csökkenti azoknak a funkcióknak az aktiválását, melyek a védekezésért felelősek. Ilyen például az immunrendszer válasza a vírusokra, betegségekre is.

„Idővel a fokozott stressz növeli a szervezet kortizoltermelését, ami csökkentheti a test fehérvérsejtszámát. Ez az egyik olyan mechanizmus, mely által a test küzdeni képes a fertőzések ellen” – magyarázta Dr. Vyas.

C-vitamin bevitel

Köztudott, hogy a C-vitamin – mely egy erős antioxidáns – jótékony hatással van az immunrendszerre. A kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin javítja az immunsejt funkcióit. Amennyiben kapszula formájában visszük be szervezetünkbe, érdemes a lassan felszívódó C-vitamin készítményeket választanunk.

Mutatjuk a legmagas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök toplistáját:

  1. pirospaprika
  2. narancs
  3. kivi
  4. zöldpaprika
  5. brokkoli (főzésnél magasabb a C-vitamin-tartalom)
  6. eper
  7. kelbimbó
  8. grapefruit
  9. paradicsom
  10. sárgadinnye

Címlapi kép: Pexels

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB