EgészségÉletmód

Na ezt biztosan nem tudta a megfázásról

Avatar

A náthát vírusok okozzák, ezek pedig az év bármely szakában megtámadhatják a felső légútainkat, így nyáron is.

De akkor miért hidegben vagyunk a legtöbbször azok? – tehetjük fel a kérdést. Azért, mert a hűvösebb időnek van egy „pozitív” hatása a vírusokra: segíti ezek szaporodását. Ám nem kell azonnal gyógyszerekért nyúlni, a legtöbb panaszt házi patikánk kínálatával is kezelhetjük – olvasható a vaol.hu-n.

Egy másik, kevésbé ismert tény, hogy a nátha nem gyógyítható – immunrendszerünknek kell a vírussal megküzdeni, mi pedig csupán a tüneteket kezelhetjük. Amennyiben nem szeretnénk gyógyszeres segítséghez nyúlni, és otthon kezelnénk magunkat, a legfontosabb, hogy immunrendszerünket erősítsük. Ezt megtehetjük nagy mennyiségű C-vitamin bevitelével.

A legegyszerűbb, ha jól választunk ételt: a kivi, a narancs, a citrom, a paprika, a karfiol és a fodros kel bővelkedik C-vitaminban. Jó szolgálatot tehet a gyömbér és a hársfavirág is: antibiotikus hatásuk mellett befolyásolják az agy hőszabályzó központját, így aktiválják az izzadságmirigyeket és az immunrendszert, ami megfázás esetén nagyon fontos.

A népi gyógyászat évszázadok óta jól ismeri a fokhagyma áldásos hatásait a légúti megbetegedések esetén. Hatóanyagai a megfázás, illetve a szövődményként jelentkező gyulladások kezelésére alkalmasak. Apróra összevágva, gyógyszerként lenyelve azokon is segíthet, akik nem szeretik az ízét.

Megfázáskor fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. A meleg gyógyitalok és levesek különösen nagy hatásfokkal segítenek a tünetek enyhítésében. Előbbinél ügyeljünk rá, hogy ha mézet is teszünk bele, a tea ne legyen túl meleg, hiszen 40 fokos hőmérséklet felett a méz hatóanyagai veszítenek értékükből.

Egy kis odafigyeléssel lakókörnyezetünket is ideálissá tehetjük a gyógyuláshoz: fontos ilyenkor a rendszeres szellőztetés, hiszen a tüsszögéssel és köhögéssel „szétszórt” vírusok körülöttünk keringenek a szobában. Ezen túl a párásítás is jót tesz a nyálkahártyáknak.

Fontos a gyógyuláshoz az ágynyugalom is, „lábon kihordva” ugyanis a betegség nem csak lassabban gyógyul, de környezetünknek is továbbadhatjuk a vírusokat – ez pedig koronavírustól mentes időkben se tesz jót környezetünknek!

 

Életmód | Pannon Magazin 

 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB