Jól esik néha a televízió elé telepedni a legnagyobb kényelemben, nyugalomban, és ilyenkor még az is növeli az élvezetet, ha van, amit közben csemegézhetünk.

Nincsenek ezzel máshogy a gyerekek sem. A gond csak az, hogy az energiabevitel és a napi mozgás aránya nem megfelelő mértékű. Már gyermekkorban jelentkező probléma lehet az elhízás.

A gyerekek mindenre nyitottak és minden nappal bővülnek az ismereteik. Ebben a televízió is segíthet, ha mértékkel nézik. A mai gyerekeket alapjában sokkal több inger ér, mint az korábban volt igaz. Ebből az egyik a televízió, amely több órás hang és ingerforrás lehet. Ráadásul nemcsak meséket néznek, hanem a mesék közti reklámokra is gondolni kell.

A gyermekcsatornákon sugárzott termékek java játék és étel, főleg édesség. Naponta többször ismételnek egy-egy reklámot, nem csoda, ha a szülők ruháját rángató gyerekek egy aktuális finomság vagy játék megvételéért könyörögnek. Sok országban általános, hogy a gyerekek a televízió előtt ragadnak akár órákon át, így szinte rájuk tukmálják az adott termékeket.

Egy vizsgálatba 2 és 5 év közötti gyerekeket vontak be, amelynek témája az volt, hogy milyen hatással van a gyerekekre az, amit a televízióban látnak. Mielőtt levetítették volna számukra a negyedórás Szezám utca egyik jelenetét, megtömték a gyerekek bendőjét finomsággal, így nem éhesen ültek le mesét nézni. Még így is korlátlanul fogyaszthattak nassolni valót tévézés közben. Ezután újabb mesenézésbe kezdtek, immáron két csapatra osztva a gyerekeket. Az egyik csoportban reklám és nassolás lehetősége nélküli zajlott a mesézés, míg a másik csoport számára sós finomságból volt kínálat és reklám is megszakította a filmet. A vizsgálatot végzők meg sem lepődtek azon, ha az utóbbi csoport gyerkőcei nagyobb mennyiségű kalóriát csipegettek be mesenézés közben.

A televízió nem dajka és nem is a legjobb időtöltés a gyerekek számára. Napi egy órányi televíziózás fér az egészséges keretek közé, édesség társasága nélkül. Az étkezés során a televízió legyen mellőzve, lehetőleg együtt étkezzen a család. Ugyanez vonatkozik az okoseszközökre is.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB