A csalánéhoz igen hasonlatos levelű citromfüvet körülbelül kétezer éve termesztik és használják a Földközi-tenger vidékén. A svájci orvos és alkimista Paracelsus úgy vélte, hogy a növény egyfajta életelixír, amely hosszú és egészséges életet biztosít fogyasztójának.

Mire jó a citromfű? 

A dörzsölés hatására kellemes citromillatot árasztó fűszerrel gyümölcsleveseket, főzelékeket, hús- és gombaételeket, szószokat, salátákat, valamint gyümölcsvizeket ízesíthetünk.
A növény gazdag B1-, B5- és B6-vitaminban, ezen kívül – kisebb mennyiségben – A- és C-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül cink, kalcium, kálium, magnézium, mangán, réz és vas található benne.
A vírusölő tulajdonsággal is rendelkező citromfű étvágygerjesztő hatású, serkenti az emésztést és az epeműködést, továbbá hatékonyan alkalmazható gyomorrontás, hányinger, álmatlanság, fejfájás, migrén, valamint menstruációs problémák esetében is. Mindemellett erősíti a szívet, csökkenti a magas vérnyomást, a stresszt és a szorongást, illetve hatékonyan bevethető a depresszió elleni küzdelemben is. Teája és illóolaja görcsoldó és idegnyugtató hatású.

A citromfű termesztése 

A közepesen melegigényes, fénykedvelő citromfű magvetéssel, dugványozással vagy tőosztással szaporítható. Magjait szabadföldbe áprilisban vetjük, körülbelül 0,5 cm mélyre. Végleges helyére kettesével ültetjük 60 cm-es sor- és 40 cm-es tőtávolságra. Tőosztásnál a többéves növényeket ásóval kiemeljük, majd a leválasztott töveket új helyükre ültetjük.

Képek forrása: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB