A hagyományos kínai medicina és az indiai ájurvédikus orvoslás a világ egyik legelterjedtebb fűszernövényére, a gyömbérre Isten gyógyító ajándékaként tekint. Ez a sokoldalúan felhasználható növény, mely az ázsiai konyha nélkülözhetetlen eleme – számos gyógyhatása mellett – kiváló afrodiziákum is.

Mire jó a gyömbér? 

Ezzel a csípős, kesernyés ízű, illatos fűszerrel különféle leveseket, szószokat és húsételeket ízesíthetünk, intenzív aromája miatt azonban ügyelni kell a megfelelő adagolásra.
A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása mellett kiváló étvágyjavító, gyomorerősítő, valamint emésztést elősegítő szer. Enyhíti a gyomorfájást, és igen hatékony telítettségérzés esetén is. Csillapítja az émelygést és a menstruációs görcsöket, köhögéscsillapító hatású, mindemellett sikeresen alkalmazható a megfázás, valamint az influenza kezelésében. Migrén ellen is bevethető. Csökkenti a vércukorszintet, erősíti a szívet, megelőzi a vérrögképződést és erősíti az immunrendszert. Vesebántalmak esetén a gyömbér nem alkalmazható!

A gyömbér termesztése

Gyömbért akár egy virágcserépben is termeszthetünk. Tavasszal kezdjünk hozzá a szaporításhoz, a célnak megfelel a boltokban kapható gyökér is, amennyiben a gyökértörzsön vannak kis csírakezdemények. Áztassuk be huszonnégy órára a gyökeret, majd ültessük tápanyagban gazdag, komposzttal dúsított földbe, 5-10 cm mélyre. (Szabadföldi termesztés esetén a gyömbérgyökereket egymástól 15 cm-es távolságra ültessük.) A cserepet tartsuk szélvédett, világos  helyen, ügyeljünk azonban arra, hogy tűző nap ne érje. Az elültetett gyömbér egy időt után csoportokat alkot, maga a növény körülbelül 7 centiméteresre nő. Fontos, hogy a föld legyen mindig nedves, de ne öntözzük túl, mert a pangó víz tönkreteszi a növényt. Lényeges még a megfelelő páratartalom, amit permetezéssel biztosíthatunk. Amikor a levelek teljesen elszáradtak, gyömbérünk megérett a “szüretre”. Szedjük ki a növényt a földből, és válasszuk szét a gyökértörzseket. Amelyeken csíraszemeket találunk, azokat egyből vissza is ültethetjük, a többit pedig használjuk fel.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés