mosógép
Extra

Nem okozhat gondot a mosógép kiválasztása

Egy új mosógép vásárlása jelentős kiadást jelent, ezért érdemes körültekintéssel dönteni. Igyekeztünk választ adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre; milyen típusú gépet érdemes választani, mekkora legyen a dobkapacitása, mit kell tudni az energiaosztályokról?

Mielőtt sorra venni a kiválasztás legfontosabb szempontjait, érdemes utánajárni, mi az alapja annak a felvetésnek, miszerint a mai kereskedelmi forgalomban kapható gépek várható élettartalma jelentősen rövidebb a korábban megszokottnál.

Megkérdeztük az egyik szakáruház eladóját, aki szerint a jelenség elsősorban a felgyorsult innovációval magyarázható. A mosógépek rengeteg olyan funkcióval és tulajdonsággal gazdagodtak, amely hatékonyabbá teszi a mosást vagy épp az energiamegtakarítást segíti. Természetes, hogy mindenki ilyen készüléket szeretne, ezért előfordulhat, hogy a felhasználók a még jó állapotban lévő, de korszerűtlen gépeiket lecserélik. A gyártók természetesen alkalmazkodni voltak kénytelenek a megváltozott vásárlói viselkedéshez, ez azonban nem jelenti azt feltétlenül, hogy a mai gépek élettartama rövidebb.

Ha a számunkra megfelelő mosógépet keressük, elsőként a típusról kell döntést hoznunk.

Magyarországon jellemzően három megoldással találkozunk; továbbra is a hagyományos elöltöltős mosógépek a legnépszerűbbek, de sokan keresik a felültöltős és a keskeny elöltöltős változatokat is. Elsősorban a rendelkezésre álló szabad terület függvényében érdemes egyik vagy másik típus mellett dönteni. A hagyományos kialakítású gépek népszerűsége elsősorban az energiatakarékos működésben és a nagy dobkapacitásban mutatkozik meg, de számolni kell azzal, hogy a rendes alapterület mellett az előrefelé nyíló ajtó is helyigénnyel rendelkezik.

Ha minden négyzetcentiméter számít, abban az esetben a felültöltős gépek jelenthetik a leginkább ésszerű megoldást, azonban érdemes tudni ezekről, hogy energiahatékonyság szempontjából elmaradnak a hagyományos változatoktól. A két típus előnyös tulajdonságait igyekszik egyesíteni a keskeny elöltöltős mosógép, de az előrefelé nyíló ajtó helyigényével ez esetben is számolni kell.

Érdemes megfontolt döntést hozni a dobkapacitással kapcsolatban. Ha nem tudjuk, mekkorára van szükségünk, alapul vehetjük az általános javaslatot, miszerint egyedül élők számára 3-5 kg, párok számára 6 kg dobkapacitás lehet ajánlott. Gyermekes családok számára jó megoldást kínálhatnak a 7 kg feletti kapacitással rendelkező gépek. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a mosási szokásaink, illetve a ruháink koszolódási sebessége felülírja ezt a javaslatot.

Érdemes tudni azt is, hogy a magasabb felszereltségű gépek gyakran rendelkeznek úgynevezett súlyautomatikával, ami a betöltött ruha mennyiségének megfelelően adagolja a vizet és a mosószert, így jelentős energiamegtakarítást elérve, azonban ez a funkció jelentős felárat jelenthet a mosógépek esetében.

Az energiahatékonyságról az úgynevezett energiaosztály ad támpontot, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az idei év tavaszán megváltozott a besorolás, így a korábbi és az új jelzések gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná váltak. Ha kérdésünk merülne fel, keressük bátran a szakeladókat!

A kiválasztásnál érdemes figyelmet fordítani a mosás és a centrifuga zajszintjére is. Ha nyitott térben kell elhelyeznünk a készüléket, keressük azokat, amelyek zajcsökkentő megoldásokkal vannak ellátva. Ha kellő odafigyeléssel választunk, hosszú éven keresztül megelégedettséggel használhatjuk a mosógépünket.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB