Nemzetközi Vese Világnap | Pannonmagazin

Gyuri bácsi ezt a 4 gyógynövényt ajánlja a jó veseműködéshez

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. Ebből az alkalomból kérdeztük Szabó Gyuri bácsit, a bükki füvesembert arról, hogy miért fontos a veseműködés támogatása, s hogy milyen gyógynövényeket ajánl a veseproblémák megelőzésére és a már kialakult betegségek enyhítésére.

Sajnos nagyon kevés szó esik a vese egészségének megőrzéséről. Pedig a hagyományos kínai orvoslás úgy tartja, hogy az emberi élet hosszúságának és egészségünk megőrzésének kulcsa a vese, ebből következően az öregedés és korai halandóság egyik legfőbb oka a vese energiájának kimerülése. A keleti gyógyászat szerint a vese harminc éves korunkig abból az energiából táplálkozik, amit szüleinktől kaptunk, de harminc éves kor után már pótlásra szorul.

Szabó Gyuri bácsi is mindig hangsúlyozta előadásaiban, hogy ahhoz, hogy a vesék optimálisan működjenek és el tudják végezni a feladatukat, a szervezet méregtelenítését, megfelelő folyadékbevitel szükséges. Most, tavasz kezdetén kifejezetten fontos, hogy tartsunk egy méregtelenítő, salaktalanító léböjtkúrát. Figyeljük meg a természetet! Bár kívülről nem látszik, de a fák szöveteiben is beindul ilyenkor a nedvkeringés. Őseink rájöttek arra, hogy a nyírfa csapolásával – más néven viricseléssel – tél végén éltető gyógyvízhez juthatnak. Nekünk viszont szerencsére már nem kell fúróval az erdőt járni, hogy a szervezetünket felkészítsük a tavaszra, hiszen itt vannak a gyógynövények.

Gyuri bácsi négy olyan gyógynövényt ajánl, amelyekkel megelőzhetjük vagy kezelhetjük a már kialakult veseproblémákat. A vesevédő, tisztító hatású gyógynövények mindegyike vízhajtó hatású, ezért érdemes a teát a reggeli órákban fogyasztani. Szívelégtelenség esetén nem ajánlott a vízhajtó teák fogyasztása.

Mezei zsurló, a vesevédő

A mezei zsurló az a gyógynövényünk, ami a vese számos problémáját orvosolhatja. Megelőzésére, vesetisztításra, a jó veseműködés elősegítésére is ajánlott inni heti 1-2 csészével. A vese működésének javítására, betegségeinek megelőzésére a Györgytea összeállított egy Mezei zsurlós teakeveréket, amelyet ilyenkor tavasz elején kúraszerűen 6 hétig fogyaszthatunk napi egy csészével, majd a továbbiakban heti 1-2 csészével ajánlott inni. Általános salaktalanításra a csalán teáját is ihatjuk napi egy csészével 6 héten keresztül.

Nyírfalevél tea vesekőre is

Az egyik legjobb vízhajtó, veseműködést segítő gyógynövénytea – nem véletlenül – a nyírfa leveléből készül. Gyuri bácsi szerint a nyírfalevél teája morzsolja a vesekövet, kihajtja a vesehomokot és gátolja az újabb kőképződést, valamint javítja a veseműködést. Emellett kezeli a hólyaghurutot, tisztítja a húgyutakat anélkül, hogy a vesét irritálná. Napi 1-2 csészével ajánlunk belőle akut probléma esetén.

Apróbojtorján gyulladásos panaszokra

A vese védelméhez hozzátartozik a húgyhólyag, a húgyutak védelme is, hiszen a húgyúti fertőzések egyik legveszélyesebb szövődménye a vesemedence-gyulladás, amit feltétlenül érdemes elkerülnünk. Ezért ajánlható a húgyhólyag bakteriális és gyulladásos bántalmaira nyiroktisztítása gyulladáscsökkentő-tisztító Apróbojtorjános teakeverék, melyből naponta 1-3 csésze fogyasztása javasolt, étkezések előtt. (Megelőzésre elég hetente 1-2 csészével fogyasztani.). A gyógyuláshoz nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mert a hólyagban pangó vizeletben igen hamar elszaporodnak a baktériumok, melyek a gyulladást okozzák.

Tejoltó galaj nyiroktisztításra is

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB