Család

Nőkről Férfiaknak – Ahogy köszönsz, úgy tisztellek

Igen, tagadhatatlan, hogy Magyarország is elképesztően “multikulti” hely lett, rengeteg náció él és fordul meg nálunk, na meg mi is jövünk-megyünk a világban. A főként angol nyelvterületen történő ténykedésünk a mindennapjainkra is rányomta bélyegét: egy ilyen bélyeg például az, hogy a bevett köszönési formánk a “Helló!” lett. Sokan elfogadják, sokan viszonozzák, de sokan megdöbbennek rajta.

Az a helyzet, hogy itthon a “helló” nem túl tiszteletteljes kifejezésmód. Nekünk elég sok köszönési formánk van a “jó napot kívánoktól” a “kis kezit csókolomig”, ami nagyon is rendjén van, és ha hiszed, ha nem, mi nők kedveljük a “Kézcsókom!” üdvözlést.

Egy megfelelő hangnemben kiejtett “Jó napot kívánok!” intelligenciát sugall és tiszteletet ébreszt.

Tudod, amikor belépsz valahová, legyen az étterem, vegyesbolt vagy koncerthelyszín, és mindenkit – kortól és nemtől függetlenül – “lehellózol”, az sokaknak eshet rosszul, pláne nekünk, nőknek. Persze, nem kell mondanod, én is tudom, hogy egy helló-t is lehet tisztelettel kiejteni, de azért az mégsem olyan…

A helló akkor helytálló, ha már megittuk a pertut, ha ismerjük egymást, de ha vadidegenként belépsz egy üzletbe, és azt mondod helló, akkor nem érzem a tiszteletet, bár, ha előre köszönsz belépőként, az már értékelendő.

Nem vagyunk “bratyiban”, sosem láttuk egymást, te pont ugyanolyan férfi vagy a számomra, mint amilyen nő én vagyok a te számodra: ismeretlen. Ezért, mint ember kérlek, add meg a tiszteletet azzal, hogy magyarul köszönsz nekem, hogy viszont-tisztelhesselek.

Nekem, nőnek, ez nagyon fontos, pláne, ha ez az első benyomásom rólad. Nem foglak tudni komolyan venni, ha az udvariasság ezen alapvető, első számú szabályát gondolkodás nélkül megszeged. Akkor nekem is csak egy Helló leszel, egy olyan helló, mint a többi száz és százezer ezen a bolygón.

De ha kimondod az igazi varázsszavakat, miközben, még – ha lehetőséged van rá – rám is nézel, akkor igazi férfi leszel a számomra, nem pedig egy bizonytalan kölyök, akit a mamája nem tanított meg köszönni.

Képek forrása: www.pexels.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés