Család

November 17: A koraszülöttek világnapja

Avatar

November 17-én ünnepeljük az igazán kicsiket, a koraszülötteket. Ezen a napon lilába öltöznek a koraszülöttekért dolgozó szervezetek, emberek s mindazok, akik érintettek vagy megérintve érzik magukat és ki szeretnék fejezni támogatásukat, tiszteletüket. Lilába borulnak intézmények, épületek és különböző programokkal hívják fel a figyelmet a PICikre, családjaikra és a szakemberekre. Idén online meséléssel készültek gyerekekről, korábban jött babákról.

A PICik másik jelképe a lila szín mellett a horgolt polip. A kezdeményezés Dániából indult 2013-ban, hogy az inkubátorokat otthonosabbá tegyék a kicsik számára és puha csápokkal helyettesítsék a köldökzsinórt. Hazánkban 2015 óta vannak jelen az osztályokon.

A lila, mint közös szín a reményt, hitet, érzékenységet és bátorságot hivatott jelképezni. Bár minden baba gondozásakor, felnevelésekor hitre, reményre és bátorságra van szüksége a szülőknek, de egy korábban érkezett csecsemő esetén még inkább. Hiszen gyermekük gyakran heteket, hónapokat tölt kórházban, inkubátorban, koraszülött intenzív osztályon – a PIC-en.

Magyarországon 2015 óta a PICik társa a horgolt polip

Az az újszülött, aki a 37. gesztációs hét előtt jön a világra és súlya nem éri el a 2500 grammot koraszülöttnek számít.  A statisztikai adatok szerint Magyarországon körülbelül minden tizedik baba koraszülött és/vagy nagyon kis súllyal születik. Ma már a 23-24. hétre született csöppségek is menthetőek, de van, hogy ők 500 grammosak sincsenek. Sokszor még nem elég fejlettek a szerveik, túl vékony a bőrük, ezért különleges bánásmódot igényelnek, fokozott higiénia odafigyelést és orvosi ellátást. Minél korábban érkeznek, annál nagyobb eséllyel szenvednek el valamilyen tartós károsodást, esetenként súlyos, halmozott sérülést.

De, ahogy azt a lila szín is jelképezi, a hit és a remény sosem múlik el, mert minél hamarabb kapnak megfelelő  fejlesztést, annál inkább lehetséges, hogy előrehaladást, pozitív állapotváltozást érnek el náluk. Szerencsére ma már nagy gondot fordítanak a korai kezelésekre, terápiákra, hogy javítsák a kisbabák életminőségét és későbbi lehetőségét a teljes életre. Ebben különböző területek szakemberei segítenek, alapítványok és fejlesztő központok.

De, ahhoz hogy  folytathassák a munkájukat és megfelelő támogatást biztosíthassanak a családoknak, fontos, hogy sokan megismerjék a tevékenységüket. Ezért november hónapban ennek is nagyobb figyelmet szentelnek, felhívásokkal, jótékonysági megmozdulásokkal. Idén többek között a CsodaCsoport Alapítvány támogatja őket (is) licitekkel, felajánlásokkal. 

 

Farkas Cs. Tekla

Fotók: KOREKoraszülöttekért Országos Egyesülete

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB