Turizmus

Október vége előtt újra megnyitják Néró Aranypalotáját Rómában

Avatar

domus aurea1

Pontos nyitási dátum még nincsen, de még október vége előtt ismét látogatható lesz Róma ókori központjában a Domus Aurea, vagyis Nero császár Aranypalotája – jelentette be Mariarosaria Barbera, a római műemlékvédelmi felügyelőség vezetője.

    A Domus Aurea csak szombat-vasárnap lesz nyitva, és a látogatók csak kis számú csoportokban léphetnek be a még helyreállítás alatt levő ókori palotaegyüttesbe. 
    A római birodalom egyik csodájának tartott Aranypalotát 64-ben Nero császár építtette a város egy részét elpusztító tűzvész után. A latin nevén Domus Aurea a Colosseum szomszédságában állt. Nero halála után a 16 ezer négyzetméteres, kertekkel övezett palota tulajdonos nélkül maradt: a termeiben sorakozó műkincseket széthordták, a földdel feltöltött épületre Traianus császár fürdőt emelt. 
    Az évszázadok során elfelejtett Aranypalotát a reneszánsz idején fedezték fel ismét: a festő Raffaello és Michelangelo a Domus Aurea falait borító freskókon tanulmányozta az antik festészetet. Raffaello a mennyezeten át kötélen ereszkedett le a római palotába, amelyről kezdetben azt hitték, hogy földalatti barlang. 
    A feltárt Domus Aureát 2000-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, de a gyakori omlások miatt 2005-től nem volt látogatható. Mariarosaria Barbera bejelentése szerint a palota teljes restaurálása 2018-ra készül el.

Forrás: MTI

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB