-KiemeltÉletmódGasztro

Olcsó és biztonságos: mutatjuk, hogyan juthatsz friss, és vírusmentes zöldségekhez!

Liszkai Attila

Különleges figyelmet kell szentelnünk, ha gyümölcsöt, vagy zöldséget vásárolunk a járványidőszak alatt. A koronavírus napokig is képes életben maradni a növények felületén, nem beszélve arról, hogy ezek a termékek is napról napra drágulnak. Egy kis munkával azonban – ami kikapcsolódásnak sem utolsó – két legyet üthetünk egy csapásra: biztonságosan és olcsón juthatunk vitamindús zöldségekhez. Mutatjuk azokat a zöldségeket, melyeket magunk is könnyedén termeszthetünk otthonunkban!

A zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása a járvány miatt most még fontosabb, mint valaha. A Nébih közleménye szerint érdemes olyan termékeket vásárolnunk, melyek előrecsomagoltak, azonban ezekhez sajnos egyre drágábban tudunk csak hozzájutni.  Ha főzéshez használjuk fel a zöldségeket, nem kell tartanunk a fertőzéstől, ugyanis a vírus magas hőmérsékleten elpusztul. Amennyiben nyersen fogyasztunk gyümölcsöt, vagy zöldséget – és ez kivitelezhető –, érdemes meghámoznunk őket. A boltban vásárolt termékek helyes módon történő tisztításáról, fertőtlenítéséről, és tárolásáról az érdeklődők ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

Az egészséges táplálkozás a járványidőszak alatt még fontosabb. Érdemes belevágni: sok olyan zöldség van, melyet otthon termeszthetünk, némelyiket akár lakásban is. Ezáltal nem kell tartanunk a fertőzéstől, és garantáltan olcsó és friss áruhoz juthatunk! Mutatjuk azokat a zöldségeket, melyeket magunk is könnyen termeszthetünk otthonunkban!

1. Saláta

A saláta termesztésébe igencsak érdemes belevágni, hiszen rendkívül sok mindenhez felhasználható. Kiváló húsok mellé köretnek, de akár magában, ízletes öntettel is fogyasztható. Igen sok fajtája termeszthető hazánkban, így van miből válogatnunk. Néhány fajta érzékenyebb a magas hőmérsékletre, azonban nem mindegyik: a salátaszív például hőtűrő fajta. Ízlésünk szerint választhatjuk a fejes salátát, jégsalátát, római salátát, tépősalátát, vagy akár a szívsalátát is.

A legtöbb salafélében igen nagy mennyiségű C-vitamin, B-vitamin, karotin és vas található. Nem véletlenül fogyasztjuk nyersen: hő hatására a benne lévő értékes tápanyagok elillannak. A salátafélék jó hatással vannak az emésztésre és méregtelnítő hatásúak.

Ültetés

Saláta ültetésénél figyeljünk arra, hogy a növénynek szüksége van árnyékra. Épp ezért érdemes félárnyékos helyre tennünk, vagy úgy elhelyeznünk, hogy más növény árnyékában legyen. Ez első sorban nyári ültetésnél fontos, mivel a hosszan tartó erős napsütéstől a levelek megéghetnek. A salátafélék sekély gyökérzetű növények, így gyakran, naponta érdemes öntözni őket!

2. Paradicsom

Ha termesztésben gondolkodunk, többféle paradicsom közül is válogathatunk, ám amennyiben hely szűkében vagyunk, érdemes koktél- vagy cseresznyepaprikát ültetnünk.

A paradicsomot többek közt likopin tartalma teszi különösen egészségessé. Ez az anyag jótékony hatással van bőrünkre, és segít megőrizni ínyünk és a fogaink egészségét is. A paradicsom segíti a vérkeringést, szívünk megfelelő működését, ráadásul antibakteriális és gombaölő hatása is van.

Ültetés

A paradicsom nagyon víz- és fényigényes növény. Megfelelő fejlődéséhez legalább napi 8-10 óra napsütés szükséges. Minden nap érdemes bőségesen meglocsolni, így meglepően gyorsan fog fejlődni, és sok termést hoz majd.

3. Okra

Az okra Észak-Afrikából származik, hazánkban kevésbé ismert, pedig rendkívül egészséges! Ez az egynyári növény a pepperónihoz hasonló, hosszúkás, sárgászöld hüvelyeket terem. A zsenge hüvelyeket néhány napos éretlen formájukban érdemes fogyasztani, mivel ha később szedjük le, elveszíti zsengeségét és megbarnul.

Íze enyhén savanykás és pikáns. Fogyaszthatjuk sütve, főzve, párolva, vagy akár panírozva is. Az okra nagyon egészséges zöldség, mivel magas a rosttartalma, ennek köszönhetően pedig segíti az emésztést. Fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak, akik hajlamosak a székrekedésre.

Ültetés

Az okra közepes fényigényű növény, mely júniusban fejlődik a legjobban. Ültessük minél világosabb helyre: ahhoz, hogy szépen fejlődjön, napi 12-14 órás napsütésre van szüksége. Igen vízigényes növény, így ne fukarkodjunk az öntözéssel!

4. Spenót

Könnyen emészthető, kalóriában szegény zöldség, mely rendkívül gazdag vitaminokban és antioxidánsokban. Hazánkban az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldség. Főzelékként, de köretként is megállja a helyét.

Ültetés

A spenót akár beltérben is eredményesen termeszthető. Bár elsősorban tavasszal, vagy ősszel szokták ültetni, az új-zélandi spenót nyáron is szépen fejlődik.

A nagy meleget nem bírja, így érdemes árnyékosabb, hűvösebb helyre ültetni. A spenótnál mindenképp figyeljünk arra, hogy igényli a jó vízelvezetésű talajt, ezért ültessük olyan cserépbe, mely alul lyukas, és nem áll meg benne a víz. Bármilyen talajtípusban megél, vízigénye közepes, csak szárazság esetén kell öntözni.

5. Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma kisméretű, vöröses héjú hagymafajta. Íze kevésbé csípős és intenzív, mint a vöröshagymáé, ezért salátába például rendkívül jó választás. Mogyoróhagymát rendkívül könnyen termeszthetünk magunk is, ráadásul akkor sincs nagy baj, ha néha elfeledkezünk róla.

A mogyoróhagyma segíti az emésztést, kordában tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint nyugtatja az idegeket is.

Ültetés

Valamivel igénytelenebb, mint más zöldségek: kevés vízzel és napfénnyel is beéri. Érdemes félárnyékos helyre ültetni.

Címlapi kép: Pexels, fotók: Flickr

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB