IT - Tech

Önvédelmi minifegyver, a taktikai toll | honnan származik?

A taktikai toll alig 10 cm, készülhet műanyagból vagy fémből és pár gyakorlott mozdulattal ölni lehet vele.

Az amerikai filmekből tudjuk, hogy szinte bármivel lehet ölni, amit megírnak a forgatókönyvben. Még egy szimpla tollal is, még akkor is, ha nem “taktikai” (lásd a mellékelt videót). Az úgynevezett taktikai tollal is lehet írni, de még kég kulcstartónak is használható, fő funkciója mégis az önvédelem.

És mivel egy harci eszközről van szó, talán az eredete sem lesz olyan meglepő. Bár nem teljesen egyértelmű, honnan származik, jelenleg 2 változat létezik. Ami ezekben közös, a feltaláló nemzetisége.

Kitalálod, hogy milyen nemzetiségű volt az, akinek a fejéből kipattant az ötlet?

A kubotan és a yawara

Bár az USA-ban használtak először kubotant, a “tervező” egy japán úriember volt, aki fekete övet szerzett karatéban, dzsúdóban (jiu-do), aikidóban, kendóban és iaidóban is, egyszóval maga volt a megtestesült harcos. A minifegyver eredetileg a Los Angeles-i rendőrnőknek készült, mint önvédelmi fegyver, de hamar igen népszerű lett és máshol is elterjedt.

Kubotan harci eszköz

Kubotan. Kép forrása: weapons-universe.com

A másik elmélet inkább a yawarát tekinti a taktikai toll ősének, melyet egy amerikában született, de japán származású háborús veterán alkotott meg. Ez abban külöbözik a kubotantól, hogy két végén egy bumszli gombszerűség van. Ezt az eszközt egyébként már a ’40-es évek óta alkalmazták a San Francisó-i rendőrségen.

yawara önvédelmi eszköz

Yawara. Kép forrása: woodenpresents.co.uk

A fenti 2 ős valamelyikéből született meg a ma titánból, acélból vagy repülőgép-alumíniumból készülő taktikai toll, mely még James Bond filmben is szerepelt. A gyártók a hétköznapi piacon is olyan exrtákkal felszerelt tollakkal jelennek meg, amikkel szinte egy apokalipszist is túl lehetne élni (üvegvágó, öngyújtó, minikés, ledlámpa). De persze bőven elég, ha eljárunk dzsúdóra, vagy valamilyen harcművészetre és tanulunk egy kis önvédelmet és persze szerzünk hozzá – már 10$-tól kapható – , bármilyen vészhelyzetben használható taktikai tollat. Ugyan, melyik rabló számítana rá, hogy éppen egy tollal fogod leütni?

Védd meg magadat, mint Matt Damon:

Kiemelt kép forrás: kesvilag.hu

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés