Színes

Összefogott az ország: kiderült hány fülesbagoly él hazánkban!

Liszkai Attila

Január közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a hazánkban telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez. Minden eddiginél több adat érkezett be az egyesülethez, ezek alapján derült ki, hogy Magyarország legalább 631 településén, 871 helyszínen, 16 082 erdei fülesbagoly telelt – írja weboldalán az MME.

A lakosság mellett a felmérésben az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályahelyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, négy óvoda és hat általános iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt. Munkájuknak köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az is jól mutatja az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét, hogy 2020-ban 201 olyan településről kaptak információkat, ahonnan az előző évben nem.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kijelenthető, hogy a madaraknak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a mezőgazdasági károk csökkenjenek.  Valamivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 16 082 bagoly legalább 4 020 500 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban.

A gazdálkodóknak tehát ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről. Így ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, és költésük segítésének fontosságát.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB