Péntek 13. a legszerencsétlenebb nap | Pannonmagazin
-KiemeltSzínes

Péntek 13. a legszerencsétlenebb nap

A hét napjai közül a legtöbb ember a pénteket várja a legjobban, mikor már csak egy ugrás a hétvége. Viszont időnként eljön az, mikor a hónap 13. napja esik péntekre. Akik hisznek a babonákban azok az egyik legsötétebb, legszerencsétlenebb napnak tartják ezt a bizonyos napot.

De miért is van ez?

A babona eredete mélyen visszanyúl a múltba.  A péntek 13- a körüli baljós és negatív aurát többféleképpen magyarázzák a kutatók. Visszaeredeztethető a bibliára és egyéb történelmi okokra is. A legvalószínűbb magyarázat szerint, eleinte a 13-as számot két külön rossz dolognak tekintették és csak később kombinálták össze.

A középkori Rómában egészen a 13. századik a péntek a hóhér napja volt. A hétnek ezen a napján került sor a kivégzésekre. Ezért élt sokáig sötét napként a közdutatban.

A bibliában pedig Ádám pénteki napon esett bűnbe, Káin pénteki napon ölte meg Ábelt. A 13-as szám Jézus keresztre feszítése kapcsán társul a péntekhez. Ezen a napon feszítették keresztre, amely előtti estén 13-an ültek az utolsó vacsoránál. Jézus mellett a tizenharmadik széken az áruló Júdás ült.

Vannak országok, ahol a mai napig nagyon komolyan veszik ezt a babonát. Amerikában nincs 13. emelet, nem szállnak ilyenkor repülőre és sokkal óvatosabbak az emberek. Firenzében nincs 13. számú ház, helyette 12,5. található. Még a kórházakban sincs 13. ajtó.

A hiedelmek szerint a mai napon kötött üzletek balszerencsések, az ekkor született állatok gyengék. Idén márciusban már egy péntek 13-at megéltünk, a mostani a sikerülni fog!

Hajdu Viktória
Nyitókép: pixabay

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB