-KiemeltÉletmódFitnesz

Pro és kontra: mennyire veszélyes visszatérni az edzőterembe?

Május 4-től szabadon látogathatóak az edzőtermek és a sportegyesületek foglalkozásai. Mindazonáltal sokan tartanak attól, hogy ha visszamennek edzeni a kedvenc termükbe, elkapják a koronavírust – írja az fmc.hu.

A Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete szól a sportrendezvényekkel és a sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről. A lényegi részek a következők:

Magyarország egész területén

a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,
b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen

való részvétel megengedett. E rendelet alkalmazásában a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.

„Sokan tartanak attól, hogy ha visszamennek edzeni a kedvenc termükbe, elkapják a koronavírust. Nos, edzés és edzés, edzőterem és edzőterem között is van különbség. Azt tudjuk, hogy több olyan edzőterem is van, amely nem zárt be az elmúlt hat hétben, és nem ismerünk olyan adatokat, melyek szerint ezek a helyszínek fertőzési gócpontok lettek volna.” – mondta el a közismert edző, coach és táplálkozási szakértő, Lakatos Péter.

Elmondása szerint az edzőtermeknek komplett protokollt kell most létrehozniuk. A bejáratnál és a teremben elhelyezett fertőtlenítő állomások, az érintésmentes hőmérőzés, a kulcsok és az edzéseszközök fertőtlenítése, a viszonylag zártabb ruházat, a területen edzést végző sportolók száma, a zuhanyzó és az illemhelység használatának szabályzása mind a protokoll részét kell, hogy képezzék.

„Megfontolandó, hogy a kényelmet szolgáló ventillátorok és a központi légkondicionáló eszközök használata növeli-e a kockázatot? A jelen helyzetben alkalmazott protokollokat érdemes a terem honlapján, a bejáratnál és a terem több helyén is elhelyezni.” – tanácsolja Lakatos Péter.

A kockázati szint mértéke véleménye szerint az alábbi csoportokra bontható a Covid-19 szempontjából:

0: Online edzés, vagy otthoni edzés.

1: Egyéni sportok – a szabadban.

2: Fizikai kontaktust nem igénylő sportok, egyéni súlyzós edzések, személyi edzés – az edzőteremben.

3: Csapatsportok, egyes küzdősportok – a szabadban.

4: Edzőtermi csoportos edzések, ahol nincs fizikai kontaktus. Ide tartozhat a spinning és a funkcionális csoportos edzések.

5: Edzőtermi csoportos edzés, ahol van fizikai kontaktus.

6: Edzőtermi csoportos edzés, ahol erős fizikai kontaktus lép fel.

Lakatos Péter szerint érdemes ezeket mérlegelni, mielőtt újra belevetjük magunkat az edzésbe. A közvetlen testi kontaktust igénylő sportoknál a legnagyobb a fertőzés esélye, ezért a szakember ezek újraindulását megfontolandónak tartja.

A tréner úgy gondolja, hogy a szabadban történő edzéseknek nem a tűrt, hanem a kötelezően végzendő kategóriába kellene esnie, hiszen köztudomású a testmozgás immunerősítő hatása. A maximális biztonságra törekedve Lakatos Péter az elmúlt hetekben semmilyen személyi edzést nem tartott, kizárólag online konzultációkat. Nem ő az egyedüli: a legtöbb edző szintén áttért márciusban az online oktatásra.

„Március 16-án egyre több edzőterem zárt be, vagy jelezte ezt a szándékot. Ekkor gondoltam arra, hogy jó lenne segíteni az edzőknek, az edzőtermeknek, s ezáltal a sportolóknak is abban, hogy biztonságos keretek között, hatékonyan tudjanak edzeni. Ezért létrehoztam egy zárt Facebook csoportot, melyhez rövid időn belül 1500 edző és edzőterem csatlakozott. Ebben a csoportban próbáltunk meg egy olyan közösségi gondolkodást kialakítani, ahol az edzők a sok évnyi technológia és marketing vagy értékesítési lemaradásukat pár hét alatt pótolhatták. Megdöbbentő volt látni, hogy pár egyszerű stratégia betartásával az edzők képesek voltak a klienseik többségének minőségi szolgáltatást nyújtani a megváltozott körülmények ellenére is” – mesélte Lakatos Péter.

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB