-KiemeltÚjratervezés

Rákkeltő anyagok szivárognak a Dunába Óbudánál

Feltehetően a régi gázgyárból a gyártás során keletkezett szennyezett földből származó vegyi anyagok csordogálnak kis patakban a Dunába az alacsony vízállás miatt.

A terület kármentesítési tervét még a Főgáz készítette el 2002-ben, mely szerint kb. 670 ezer köbméternyi földet kellett volna megmozgatni.  A tendert csak 1,5 évtizeddel később írták ki, amire csupán 1 pályázó jelentkezett, aki a tervezett költségvetés (10 milliárd forint) duplájáért vállalta volna a munkát.

Azóta sem történt semmi, egyedül a szennyezett terület egy részét birtokló Graphisoft Park sürgeti a kármentesítést. Szerintük egy külföldön is már jól bevált, gyors és olcsó módszerrel meg lehetne tisztítani a területet. Elég lenne 3 méter mélységben elvégezni a földcserét és szigetelni, hogy a szennyezés ne terjedjen tovább, illetve a talajvíz folyamatos forgatásával és szűrésével a területről minden szennyező anyagot el lehetne távolítani.

A Greenpeace szakemberei a közelmúltban mintákat vettek és az elemzései alapján lúgos kémhatású, rákkeltő anyagok találhatók a vízben. A cianid, a cink, a higany, az ólom és az arzén mennyisége is meghaladta a határértékeket, utóbbi kettő 6-szoros mennyiségben, továbbá kimutattak még etil-benzolt, a xilolt és a naftalint is.

A szennyezés a Dunában felhígul, azonban folyamatos mérgezést jelent, ráadásul ilyan alacsony vízállásnál, mint a mostani, a rosszabban teljesítő parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés