-KiemeltIT - Tech

Repülőgépről lőttek fel űrrakétát

Avatar

Katonai technológiai a civil életben – újabb bizonyíték arra, hogy milyen sokat köszönhetünk a hidegháborúnak.

Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit. A BBC hírportáljának beszámolója szerint vasárnap a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki a rakétát, mely tíz kis műholdat szállított.

Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikerrel lőttek ki űrrakétát. A Virgin csapata már tavaly májusban megpróbálkozott vele, ám akkor a Newton-3 motornak folyékony oxigént szállító rendszer hibája miatt a kísérlet meghiúsult.

Vasárnap azonban a rendszer hibátlanul működött. A Cosmic Girlnek nevezett, módosított 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel helyi idő szerint 10.50 órakor (magyar idő szerint 19.50) a Csendes-óceán felé.   Valamivel kevesebb mint 60 perccel később a 10 500 méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, 21 méter hosszú rakétát.


Másodperceken belül a rakéta motorja, a LaucherOne beindult, és rakéta kilőtt az űr felé. Néhány órával később megerősítették, hogy mintegy 500 kilométer magasan kibocsátotta a műholdakat. „Az űr egy új kapuja nyílt meg éppen” – mondta Dan Hart, a Virgin Orbit igazgatója.

Richard Branson 2009 óta keresi azt a technológiát, mellyel betörhetne a műholdiparba, először 2012-ben, a farnborough-i nemzetközi légi kiállításon mutatta be elképzeléseit.

Branson ugyan sikert könyvelhet el, azonban maga az indítás mögött álló elv nem őt dicséri: ugyanis mint megannyi civil elképzelés, ennek a gyökereit is a katonai fejlesztések között kell keresni. A hidegháborúban a nyugati hatalmak kísérleteztek azzal, hogy nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákat nagy repülőgépek belsejéből indítanak. Erről itt olvashat többet (angolul).

IT-Tech | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB