Múlt-Jelen-JövőTech-Tudomány-Múlt idő

Rétvári Bence: a szabadságot minden nap értékelni kell

A szabadságot minden nap értékelni kell, mert sokan adták érte az életüket ’56-ban, ők bátrak voltak és hősök lettek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán a Pest megyei Penc háborús emlékművénél, ahol 150 diákkal és Wittner Mária ’56-os szabadságharcossal együtt helyezte el a megemlékezés virágait.

Rétvári Bence a Családháló közösség által szervezett megemlékezésen, amelyet az 1956-os emlékév zárásaként tartottak Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 28. évfordulója alkalmából, azt mondta, hogy meg kell becsülni azt a ritka alkalmat, amikor találkozhatunk a hősökkel. Az államtitkár arra utalt ezzel, hogy a megemlékezésen részt vett Wittner Mária ’56-os szabadságharcos, az 1956-os emlékév védnöke.

Az államtitkár felidézte, a forradalom után a tanítás úgy kezdődött el, hogy sok esetben az első tanítási napon felállították és lajstromba vették azokat a diákokat, akiknek az előző két hónapban valamelyik szülője eltűnt. Azért volt erre szükség, hogy megkülönböztessék és megbélyegezzék őket – fűzte hozzá, utalva arra is, ezeket a gyerekeket később nem engedték továbbtanulni, és az élet más részén érvényesülni sem.

Rétvári Bence kitért arra, hogy a kormány az elmúlt időszakban segítette a közelmúlt történelmi örökségének megőrzését, mind az ’56-os emlékév programjaival, mind pedig azzal, hogy tavaly kétezer, idén pedig háromezer történelemtanárnak tartott továbbképzést.

Wittner Mária arról beszélt, hogy a börtönben nem lehetett tanulni, és ha mégis valamilyen végzettséget megszereztek a rabok, arról nem kaptak oklevelet. A szabadságharcos úgy fogalmazott, hogy ezért, amikor később megkérdezték tőle, hogy milyen egyetemre járt, mindig azt mondta, hogy 13 évet végzett a “kalocsai rácsos egyetemen”.

Az 1956-os emlékév védnöke azt mondta, hogy szerinte ’56 “csontjaira” épült később a rendszerváltás is, amelyet ezért meg kell becsülni.

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés