Spanyolország északi gyöngyszeme: Asztúria | Pannonmagazin
TurizmusUtazóna

Spanyolország északi gyöngyszeme: Asztúria

Az idők során Spanyolország elválaszthatatlan ismertetőjegyévé vált a mediterrán hangulat, annak minden jellegzetes megnyilvánulási formájával együtt. Legtöbben a flamencót, a párás, meleg estéket, a szenvedélyes gitárzenét kötnénk ehhez az országhoz, és nem is gondolnánk, hogy megannyi arca közül létezik egy, amely igen sokban különbözik ettől a sztereotipikus képtől.

Asztúria Spanyolország észak-nyugati részén elhelyezkedő autonóm tartomány, földrajzának meghatározó elemei a szikláktól szaggatott tengerpart, és a belső területeket elfoglaló Kantábriai-hegység vonulatai. Utóbbi részét képezi a Picos de Europa Nemzeti Park is, amely számos túraútvonalat kínál az odalátogatók számára. Ez a terület a spanyolok egyik kedvelt kirándulóhelye, és bár külföldről is egyre többen látogatnak ide, még mindig kevéssé él a köztudatban mint lehetséges spanyolországi célpont.

Asztúriára nedves óceáni éghajlat jellemző, így hasonlóan a Brit-szigetekhez, itt is nagy mennyiségű csapadék hullik az évben. Ám nem ez az egyetlen tényező, amelyben a két kultúrkör rokonítható egymással: a folklór több pontján is egyezéseket vélhetünk felfedezni. Ha például belehallgatunk az asztúriai népzenébe, rögtön feltűnik, hogy mennyire emlékeztet a hagyományos ír vagy skót hangzásra. Ez nem csoda, hisz Asztúria tradicionális népi hangszere az úgynevezett gaita, amely annyiban különbözik a skót dudától, hogy egy síppal rendelkezik, míg utóbbi hárommal. Ezzel együtt érdemes beleásnunk magunkat a tartomány mitológiájába és legendáiba is, amelyek szintén kelta eredetre vezethetőek vissza. Így találkozhatunk a koboldok és tündérek asztúriai megfelelőivel, amilyen Trasgu, a gonosz házi manó, vagy Xana a jóságos tündér.

Láthatjuk tehát, hogy ha Asztúriába érkezünk, Spanyolországnak a megszokottól igen eltérő oldalával találkozhatunk. Amennyiben tanácstalanok lennénk, hogy pontosan hová utazzunk, a tartomány fővárosa, Oviedo kihagyhatatlan állomás. A kora középkori kolostor és a gótikus stílusban épült San Salvador katedrális éppúgy részei a városképnek, mint a modern építésű pláza, irodaház vagy a különleges szobrok. Ha pedig tipikus asztúriai ízeket kóstolnánk, feltétlenül érdemes meglátogatnunk egy belvárosi “sidreríát”, ahol a jellegzetes almabor, a “sidra” kapható.

Kiemelt kép: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB