Amikor egy nő eldönti, hogy gyermeket vállal, azt is számításba kell vennie, hogy az egész addigi életével együtt teste is átalakul. Természetes, hogy a terhesség alatt felborul a hormonháztartás, hogy táplálkozása eltér a megszokottól, hogy az éjszaka közepén is nagy tábla csokikat majszol. Nincs ez másképp a szülést követő időszakban sem. Ahhoz, hogy a test tökéletesen regenerálódjon, akár egy évre is szükség lehet. Az első hat hét a pihenő időszak, császármetszéssel szülő nők esetében ez tovább is eltarthat, de az sem furcsa, ha több hónapig érezhetők a következmények.

A gyermek világrajöttével megkezdődik a kialvatlanság és fáradtság időszaka, mely olykor letargiával is együtt járhat – főleg, ha a nő tükör elé áll, és elborzad a látványtól. Erre azonban semmi szükség nincsen, hiszen teljesen normális, hogy átalakul a test. A hasizmok megnyílnak, a csípő kiszélesedik, a mélyizmok veszítenek rugalmasságukból, és ezeket bizony vissza kell erősíteni. Ám senki ne essen kétségbe, viselje büszkén a szüléssel együtt járó változásokat a testén, hiszen anya lett, új életet hozott világra, és ebben semmi szégyellnivaló nincs.

Nem minden szervezet reagál egyformán, ami nem csupán a korábbi sportolás, hanem a genetika függvénye is. Amennyiben az anya igényli a sportot, mert szeretné visszakapni régi alakját, mindenképpen egyeztessen szakemberrel, hogy mikor kezdheti meg a folyamatot. Általában az első másfél hónap után el lehet kezdeni finoman, fokozatosan az alacsony intenzitású edzést, hiszen sokkal fontosabb, hogy a test regenerálódását tartsuk szem előtt. A mozgás endorfint termel, ami a kedélyállapotra és a tejtermelésre is pozitív hatással van.

Amint van egy kis időnk a gyermek mellett önmagunkra, akár apai segítséggel, elkezdhetünk finoman nyújtani. Nagyon fontos, hogy a mélyizmokra, így a gát és a hüvely izmaira is fektessünk hangsúlyt, melynek gyakorlását már a szülést megelőző időszakban is elkezdhetjük. A hátizom fejlesztését se hagyjuk ki, hiszen a pocak cipelése megterheli a gerincet, így komolyabb problémákat is megelőzhetünk. A hasizmok erősítését nagyon óvatosan, minimum 6 héttel a szülés után kezdjük csak meg, fokozatosan visszaszoktatva őket a munkához. Ha kellemetlen vagy fájdalmas a művelet, adjunk még időt magunknak!

Első lépésként remekül megfelel a sík terepen tett nagy séta a babakocsiban fekvő gyermekkel, később utunkat nehezíthetjük emelkedőkkel. Gyakran látni babakocsival kocogó anyukákat, hiszen a mozgás és „énidő” ezen formája a legpraktikusabb, ám érdemes figyelembe venni, hogy a várandósság során termelődő relaxin hormon (mely az ízületek meggyengítését segíti elő) szülés után is jelen van a szervezetben, így az ízületek terhelése nagyon veszélyes. A gerinc és a medence pocakkal történt terhelése miatt mindenképpen érdemes a futást hetekkel, hónapokkal megelőzve, a törzs izmait megerősíteni, hogy ez a mozgásforma ne okozzon maradandó károsodást. A terhesség alatt felszedett plusz kilók futás közben megterhelik az egész szervezetet, így érdemes a babakocsis kismaratonra való felkészülést a szülés után 4-5 hónappal megkezdeni.

A gyakorlatokat mindig szoptatás (vagy fejés) után érdemes elkezdeni, mert a sport csökkentheti is a tejtermelést, a fokozott tejsavképződés pedig keserűvé teheti a tejet. Továbbá a fájdalom vagy kellemetlen testi reakció kivédése érdekében is fontos. A melltartó legyen kényelmes, ne szorítson, de tartsa a melleket, továbbá szoptatós anyák kerüljék a nagy karmozdulatokat, illetve a hason fekvést, mert tejfolyást idézhetnek elő. Nagyon lényeges a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, naponta átlagosan 2-3 litert illene elfogyasztani, ám amennyiben edzünk is, ezt a mennyiséget mindenképpen emeljünk.

A test átalakulása normális, letargia helyett legyünk inkább büszkék rá, de figyeljünk arra is, hogy egészségesen táplálkozzunk, hiszen a fekvő csecsemőből rövidesen kismotorral száguldó gyerek lesz, akit bizony utol kell érnünk, és aki mellett sok-sok éven keresztül teljes emberként ott kell lennünk.

Kép: pixabay

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB