Újratervezés

Szakíts a műanyaggal! – Új kampány indul a zöldebb Földért

A Humusz Szövetség idén harmadik alkalommal hirdeti meg márciusi műanyagböjtjét. De ez miről is szól?

Arról, hogy egyszerűen betartható tanácsokkal részt tudjunk venni a klímakrízis megoldásában, illetve saját egészségünk megőrzésében, hiszen hetente egy bankkártyányi műanyag jut a szervezetünkbe.

Hiszen ha körbe nézel, akkor mennyi műanyag tárgyat látsz? Ugye, hogy rengeteget? És vajon mennyi mindenben található még, amiről nem is gondolnád? A műanyagok annyira beszivárogtak az életünkbe, hogy észre sem vettük, de már szinte mindenhol ott lapulnak akarva, akaratlanul.

Így ideje egy lépést hátra tenni, és új perspektívából ránézni a műanyagokra!

És ha nem menne egyedül, akkor ebben segítséget nyújthat a Humusz Szövetség műanyagböjt kampánya: lesznek szomorú szembesítések, kellemetlen igazságok, de meg fogjuk mutatni azt is, van élet a műanyagokon túl is. Tarts ki, tarts velünk márciusban!

Mi a gond a műanyagokkal?

Nem csak bensőséges, de belsőséges kapcsolatot is ápolunk már a műanyagokkal – hiszen heti szinten egy bankkártyányi mennyiség jut belőle a szervezetünkbe. És nem csak a miénkbe. Mára már minden élőlény ki van téve a műanyagszennyezésnek. A tengerpartokon található hulladékok 85%-a műanyag, így nem meglepő, hogy az előrejelzések szerint 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal. A klímakrízis megoldásában is nagyban segít a műanyaghasználat visszafogása

Hiába az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelve, az előrejelzések szerint a műanyagtermelés csak fokozódni fog. Erre a trendre sajnos rásegít a koronavírus járvány is, holott pont most lenne a legnagyobb szükség nem csak beígért, de valós környezetvédelmi intézkedésekre. A COVID-19 válság sajnos elvonta a figyelmet az ökológiai válságról, pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy az már nem jelentene akkora fenyegetést, sőt!

A környezetszennyezés, az elpusztuló élőhelyek, a biodiverzitás soha nem látott mértékű csökkenése mind-mind melegágyai a világjárványoknak. Ha hozzávesszük azt is, hogy a műanyagok 99%-át fosszilis energiahordozókból állítják elő, akkor máris egyértelművé válik, hogy a műanyaghasználat csökkentése a klímakrízis megoldásában is jelentős szerepet játszik.

A műanyag ezek szerint az ördög műve?

Korántsem az, és nem arról van szó, hogy egységesen rossznak vagy károsnak titulálunk minden műanyagból készült terméket, hiszen a mindennapi életben a műanyagok nagyon sok esetben bizonyulnak nemcsak hasznosnak, de életmentőnek is. De intő jel, hogy sokkal nagyobb mértékben és mennyiségben használjuk, mint arra valójában szükség lenne.

Gondoljunk csak bele: a műanyagok nagy előnye, hogy tartósak, és mégis az előállított műanyagok 40%-a egyszer használatos termék. Csak műanyagzacskókból világszerte percenként egymillió darabot használunk, és 25 perc használat után már kerül is – jobb esetben – a kukába. Műanyag palackokból ugyanennyit fogyasztunk, míg műanyag-szívószálakból félmilliárdot használunk el naponta. Nem nehéz így belátni, hogy míg a problémára óriási, a megoldás nem is olyan bonyolult. Csökkentenünk kell a – főleg egyszer használatos – műanyagtermékek használatát.

Miben segít tehát a műanyagböjt? – hetitek fel a kérdést

A megoldás valóban egyszerű, de a valóságban nagyon sok akadálya van annak, hogy szakítani tudjunk a műanyagokkal. Az információhiány mellett nagy problémát jelentenek még a műanyaglobbi „zöldrefestési” (greenwashing) kísérletei, valamint azok a tévhitek is, amelyek torzítják a műanyagokról, és főként az azok hulladékkezeléséről alkotott képet. A műanyagböjt kampány elsődleges célja tehát lerántani a leplet a műanyagokról.

Tudjuk azonban, hogy az információ nem elég, mert könnyen eshetünk a tagadás vagy a bénító kétségbeesés csapdájába. Ebből kifolyólag szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy csatlakozzon a műanyagböjthöz, és nézze meg, hol tud ellenállni a műanyagok kísértésének. Minden lépés számít, és ehhez is adunk majd könnyen megvalósítható tippeket, mutatunk be környezetbarát alternatívákat.

A márciusi műanyaböjt kampányt a Humusz Szövetség honlapján, Facebook-, valamint Instagram-oldalán! De kövessétek a Pannon Magazint is, még több zöld hírért!

 

Újratervezés | Pannon Magazin

Kövessen minket: Facebook 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB