Szeretne olcsóbban járni magánorvosi kezelésekre: ezt tudják ma az egészségbiztosítások! | Pannonmagazin
EgészségÉletmód

Szeretne olcsóbban járni magánorvosi kezelésekre: ezt tudják ma az egészségbiztosítások!

Az állami egészségügyben hosszúak a várólisták, sokszor gyenge minőségű az ellátás és nagyon bonyolult az ügyintézés. A legtöbb ember szívesebben fordul inkább a magánegészségügyhöz, de a magas költségeket nem mindenki engedheti meg magának. A problémát az súlyosbítja, hogy a betegségek és a balesetek súlyos anyagi károkat okozhatnak. Vajon van valami megoldás?

Mire jó a magán egészségbiztosítás?

A magán egészségbiztosításnak 3 fő típusát különböztetjük meg:

·         a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást,

·         az összegtérítéses egészségbiztosítást és

·         a kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítást.

Ezeket az alaptípusokat azért fontos megkülönböztetni, mert eltérő biztosítási eseményekre érvényesek és nem ugyanazt a funkciót töltik be. Ha teljeskörű védelmet szeretnénk, akkor érdemes kombinálni is ezeket a biztosítási formákat. De vajon mire valók pontosan ezek a típusok?

Ha szeretnénk, hogy olcsóbb legyen a magánegészségügy, akkor érdemes a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást választanunk. Egy fix havi díjért cserébe a biztosító állja a magánegészségügyi kiadásainkat. Kellemetlen tüneteket észlelünk? A vizsgálatra való igényünket az ellátásszervező felé jelezhetjük. A biztosító megszervezi nekünk a szükséges vizsgálatokat, de sokszor akár mi magunk is foglalhatunk egy online felületen keresztül. A szolgáltatás kényelmes, gyors és leveszi a szervezés terhét a vállunkról.

De vajon mi tartozik a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás érvényességi körébe? Ezt nagyrészt a választott csomag és a szerződés határozza meg. A drágább opciók esetében olyan eseményekre is érvényes a biztosítás, mint a preventív szűrések vagy a gyermekszülés.

Az összegtérítéses egészségbiztosítás különböző, egészséggel kapcsolatos biztosítási eseményekre érvényes. Ilyen lehet például egy mandulaműtét, egy kéztörés vagy a kórházi tartózkodás. Egy bekövetkezett biztosítási esemény után fix és szabadon elkölthető összeget kapunk. Ne felejtsük el, hogy a balesetek és betegségek súlyos anyagi terhet is maguk után vonnak, úgyhogy kulcsfontosságú lehet az anyagi segítség. Gondoljunk például arra, hogy betegszabadság vagy táppénz alatt nem kapjuk meg a teljes fizetésünket. Ráadásul a lecsökkent bevételünkből kell fedeznünk a felépüléshez kapcsolódó extra kiadásokat is (például ilyenek a gyógyszerek vagy a kezelések).

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítás olyan súlyos betegségekre érvényes, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri problémák. A külföldi, legmodernebb technikák és eszközök segítségével nagyobb az esély a gyógyulásra, de ezeket a szolgáltatásokat saját zsebből csak kevesen tudják kifizetni. Azonban egy erre specializálódott egészségbiztostás segítségével mindenki számára elérhetővé válik a legjobb ellátás. Fontos, hogy a szerződésekben pontosan meg vannak határozva azok a problémák, amelyek esetén fizet a biztosító. Érdemes összehasonlítanunk a különböző biztosítók szolgáltatásait. Arról se felejtkezzünk meg, hogy a kritikus betegség külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások általában kizárják a családi kórtörténetben előforduló betegségeket.

Mire nem érvényes a magán egészségbiztosítás?
Természetesen a magán egészségbiztosítások sem érvényesek minden eseményre. A pontos feltételeket a szerződésünk tartalmazza, ezeket a kritériumokat érdemes nagyon alaposan ismernünk.

Azonban vannak olyan tényezők is, amelyek a legtöbb esetben mentesítik a biztosítót a fizetés alól.

Az egészségbiztostás nem érvényes a már meglévő betegségeinkre. Ha a diagnosztizálás után jut eszünkbe szerződést kötni, akkor már elkéstünk. A biztosításunk csak azokra az egészségügyi problémákra lesz érvényes, amelyekre a szerződéskötést követően derült fény.

A díjbefizetéssel való, több mint 90 napos késedelem, illetve a közlési kötelezettség elmulasztása mentesíti a biztosítót a fizetés alól. Fontos, hogy a közlési kötelezettség nemcsak az olyan lényeges körülményekre vonatkozik, mint a már meglévő betegségek vagy a káros szokások, hanem például a lakcímünk vagy az elérhetőségünk megváltozása is ebbe a kategóriába sorolható.

Az ittas vezetésből, öngyilkossági kísérletből vagy bűncselekmény-elkövetésből származó egészségkárosodásra sem érvényes az egészségbiztosítás, illetve nem fizeti a plasztikai műtéteket sem.

Mennyibe kerül a magán egészségbiztosítás?
A magán egészségbiztosítás díjszabását nagyban meghatározza a biztosított személy életkora, egészségi állapota, káros szokásai és jellemző egészségmegőrző magatartása is.

Ha fiatalok vagyunk, nem dohányzunk nem fogyasztunk rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt, sportolunk és nincsenek egészségügyi problémáink, akkor nagyon olcsón köthetünk egészségbiztosítást.

Egy 30-as éveiben járó személy nagyjából havi 8 és 30 000 forint közötti áron köthet szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást.

Összegtérítéses egészségbiztosítás már havi 7 000 forinttól köthető, viszont nem mindegy, hogy milyen események tartoznak a biztosítás érvényességi körébe.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások sem sokkal drágább termékek. Felnőttként évi 120 és 140 000 forint közötti összeget kell fizetnünk, míg az idősebb, 65 év feletti korosztálynak 240-260 000 forintba kerül a védelem.

Fontos, hogy az árat a választott biztosító és a csomag is befolyásolja. Ha meg szeretnénk találni a hozzánk illő ajánlatot, akkor érdemes minél több biztosítót összehasonlítani. Szerencsére ma már léteznek olyan online kalkulátorok, amelyek segítségével néhány perc alatt el tudjuk dönteni, hogy melyik opció a legkedvezőbb számunkra.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa  a PannonMagazin szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB