-KiemeltÉletmódFitnesz

Szintet lépett a fitness: ilyen új, online edzés született a járvány alatt!

A koronavírus alapjaiban változtatta meg mindenki életét, közöttük azokét is, akik sportolnak. Napjainkban a kijárási korlátozást már feloldották vidéken. Hazánkban sokan a vírus ideje alatt online edzésekbe kezdtek, ami merően új utat nyitott meg a sportolni vágyóknak. Mányai Gabriella fitness edző és egészségfejlesztő szakember arról mesélt nekünk, milyen volt az átállás, és hogy milyen új lehetőségek rejlenek az online edzésekben.

Mányai Gabriella Szentesen és Csongrádon tartott edzéseket a koronavírus-járványt megelőzően. A kijárási korlátozás bevezetésekor döntött úgy, hogy kipróbálja magát az online világban is. Mikor belefogott, ingyenesen tartotta az online edzéseket, mivel egyrészt úgy érezte, hogy ezzel segíthet a mozogni vágyóknak, és eddigi csoportjainak, másrészt úgy gondolta, még neki is bele kell tanulnia ebbe az új műfajba.

Legnagyobb meglepetésére ráébredt, hogy az online edzés nem csak hogy nagyon megtetszett neki, de igen nagy kereslet is van rá: volt olyan időszak, amikor 160 fő is jelentkezett az edzésekre. Elmondása szerint a kemény mag körülbelül 60 fő volt, a résztvevők pedig nem csak Szentesről és Csongrádról csatlakoztak – ahol ismerik őt –, volt aki Budaestről, Kecskemétről, vagy Szekszárdról jelentkezett be.

Nem is gondoltam volna, hogy ezt annyira megszeretem, hogy a vírus után is folytatom. Ebben nem is gondolkodtam ezelőtt. Csodálatos, hogy rengeteg embert tudok elérni, és azoknak is adhatok inspirációt és motivációt, akik messze, más városokban élnek – mondta Mányai Gabriella.

Miután vidéken feloldották a kijárási korlátozást, a sportolni vágyók megjelentek a fitnesstermekben, így Gabriella is lassan visszatér a megszokott kerékvágásba.

Az egészségfejlesztő tapasztalatai szerint Szentesen és Csongrádon eddig is kifogástalan volt a higiénia a termekben, azonban az üzemeltetők a járvány miatt most még többet tesznek a tisztaságért.

Gabriella azt tapasztalta önmagán, hogy a kéthónapnyi kényszerpihenő, és online edzés után nehéz visszaállni. Szerinte kell idő, míg visszaszokik a mindennapi élet pörgésébe, és a teste is újra felveszi a ritmust. Az egészségfejlesztő azonban úgy döntött, hogy a járvány után is megtartja online edzéseit, egyrészt azért, mert nagyon megszerette, másrészt azért, mert ezen a felületen olyan értékeket is képes közvetíteni, melyket személyesen kevésbé, vagy egyáltalán nem.

Személyes edzésnél érzed a csoportenergiát, megérzed az embereken, ahogy felszabadul a feszültség, és isteni látni ilyenkor az arcukat, a reakcióikat. Viszont az online edzésnél nagyon imádom a kommenteket, rengetegen írnak és kérdeznek. Most úgy érzem, mindkettő boldoggá tesz, és hasznosnak érzem magam. Az online-nál van lehetőségem arra, hogy egy összetettebb csomagot közvetítsek: hogy ne csak a testükkel foglalkozzak, és ne csak az a felszín legyen, hogy strandalkatot kell formálnunk, hanem hogy a résztvevők foglalkozzanak a testük mellett a lelkükkel, és a szellemükkel is – mondta el az egészségfejlesztő.

Mányai Gabriella szerint fontos, hogy ne a mennyiség, hanem a minőség számítson. A klasszikus edzéseknél első sorban a terem mérete határozza meg a kapacitást, de szerinte ez egyáltalán nem rossz: ő egyszerre 15-17 főt edzett, és ekkora csoportnál tudta is biztosítani mindenkinek a kellő figyelmet.

Merőben más a helyzet az online edzéseknél. Gabriella azt tapasztalta, hogy 40-50 fő a maximum, ami számára kezelhető, ilyen létszámnál képes mindenkivel elegendőt foglalkozni ahhoz, hogy a jelenlévők kimozogják magukból a felgyülemlett stesszt. Ekkora csoportnál érzi úgy, hogy tud érdemben dolgozni, és megválaszolni minden felmerülő kérdést.

Az online edzések által célja, hogy közösséget, egy kis családot alakítson ki. Elmondása szerint az ő online tanfolyama azoknak jó választás, akik saját edzésüket szeretnék kiegészíteni, és azoknak, akik emellett önmagukról is szeretnének többet megtudni. A program keretében rengeteg olyan elem szerepel, mely nem volt megvalósítható a klasszikus, termekben tartott edzéseknél.

A program edzés része afro-latin kardioból áll, mely hasonló a zumbához. A hónap egy előadással kezdődik, melyben az egészéges táplálkozásról, az egészség megőrzéséről, a testműködésről, a testi reakciókról, és az önfejlesztésről tanulhatnak a résztvevők. Gabriella elmondása szerint itt az ember megtanulhatja azt, hogy ő hogyan tudja a saját “szeretettartályát” feltölteni, valamint azt is, hogy egy testi tünetből mit tanulhat meg saját magáról.

Testről, lélekről és szellemről is fognak előadást hallani. Én elmondom a saját igazságaimat, amikkel én egészségesnek érzem magam, de az igazán fontos az az, hogy gondolatot ébresszek, hogy az ő érzéseik, gondolataik, szükségleteik jöjjenek a felszínre” – mondta Mányai Gabriella.

Az előadásra épülnek rá a napi önismereti feladatok. Ezek mindössze 30-40 percet vesznek igénybe, és egyaránt vonatkoznak a testre és a lélekre is. Egy példa: írjon le magának 5 dolgot, amire úgy érzi, hogy most a testének, egészségének szüksége van. Milyen változásokat szeretne elérni? Mire vágyik?

Egy kicsit az önszeretethez akarom közelebb vinni őket: saját magukhoz. Ahhoz, hogy olyan érzések fogalmazódjanak meg bennük önmagukkal kapcsolatban, melyek eddig nem kerültek a felszínre – mondta Gabriella.

A részvevők, mint említettük (vasárnap kivételével) minden nap kapnak egy önismereti feladatot, és a következő napokon vágyaik, szükségleteik megvalósításán fognak dolgozni, és azon, hogy ezt beillesszék mindennapi életükbe. Gabriella szerint a változtatáshoz mindig először kicsi lépéseket kell kitalálni, kis időtartamokban kell gondolkodni. Ezután az apró célokat meg kell lépni újra és újra, és ezek így válnak lassan rutinná.

Azt szeretném elérni ezekkel az önismereti gyakorlatokkal, hogy a gondolkodásuk más fókuszra helyeződjön:  figyeljék meg, hogy a testüknek mire van szüksége, hogy mit üzen nekik, ezt pedig próbálják elmondani. Ezekkel a feladatokkal rájöhetnek arra is, hogy a lelküknek milyen “táplálékra” van szükségük. A mai rohanó világban az emberek mindennel foglalkoznak, csak a maguk érzéseivel nem. Ezekkel a feladatokkal szeretném ezt kicsit tudatosabbá tenni nekik – mondta el az egészségfejlesztő.

Az emberek általában minden feladatot, amit elvégeznek természetesnek vesznek, pedig érdemes megfogalmazni magunkban, hogy az elmúlt időszakban miket tettünk, amikre igenis büszkék vagyunk.

A programban meditáció is szerepel, mely többek közt légzésgyakorlatot és izomlazítást is tartalmaz. Gabriella szerint ennél az egy órás alkalomnál nagyon fontos, hogy nyugodt körülmények között legyenek a résztvevők, ne zavarják meg őket. A lényeg ilyenkor, hogy koncentráljanak magukra, és kapcsolódjanak ki.

Az edzések afro-latin kardio elemekből állnak, mindez hasonló a zumbához, de sokkal táncosabb jellegű, mivel nagyon sok afrikai és latin táncelem van benne, és nagyon szabad mozgásforma. Ehhez kapcsolódnak az alakformáló edzések: súlyzókkal és fitness gumiszalagokkal.

Ezek az alkalmak 70-75 percesek, mert körülbelül 55 perc kemény edzés utána jön a nyújtás, ami 15-20 percet vesz igénybe. Gabriella ilyenkor meditatív zenéket használ, és sok hullámzó testmozgást épít be a végére, mert az a célja, hogy a résztvevők lelazítsák medencéjüket, hátizmaikat, teljes testüket, és elérjék a flow állapotot.

Voltak olyanok, akiknél például ezeknél a nyújtásoknál jött ki teljesen a stressz: az a feszültség, ami felszabadult az 55 perc alakformálás alatt, párosult egy ennyire lelazult állapottal, és elérték a flow élményt. Én ezért szeretem ezeknek az edzésformáknak az egyvelegét. Ezért fontos a zárás, nem szabad elkapkodni, hiszen kell a testnek és a léleknek ez a 15-20 perc méltó befejezés a feszültségoldásra – mondta Mányai Gabriella.

View this post on Instagram

1 percnyi ízelítő a mai online, lassú alakformálásból. Légzésre figyelés, belső fókusz, egyensúly gyakorlatok, és végig relaxációs zene.? . A csoportba még mindig tudtok jelentkezni! . Két hétig most nem teszek fel új videókat, de a fent lévőket bármikor vissza tudjátok nézni.? ______________________ Az alábbi edzések közül válogathattok: . ➡️Afro-Latin Cardio (táncos zsírégető) . ➡️Boka – és csuklósúlyos alakformálás . ➡️Szalagos alakformálás . ➡️Lassú alakformálás relaxációs zenére ______________________ Jelentkezhetsz kommentben vagy privát üzenetben!? . Jó pihenést és kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek! ❤️ #MányaiGabiFitness #bodymindsoul

A post shared by Mányai Gabi Egészségfejlesztés (@manyaigabifitness) on

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB