EgészségÉletmód

Szűrőprogramról jöhet értesítés

Május 4-től új szakaszába lép a koronavírus elleni védekezés. Emellett ugyanúgy keresik a fertőzés ellenszerét, az oltóanyagot. Sőt szűrőprogramba is kezd az egészségügy.

Országos egészségügyi program keretén belül majdcsak 18 ezer magyar személyt választanak ki erre a lehetőségre, amellyel élhetünk. A véletlenszerű kiválasztás során olyan személyek kapnak meghívást a szűrőprogramban való részvételre, akik nemre, korra, regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is felvázolják a hazai helyzetet. A szűrőprogram arra kíván választ adni, hogy országosan mekkora a koronavírus fertőzöttek aránya az egyes társadalmi rétegekben. A programba beletartozik a vérvétel, az esetleges vírus kimutatása, valamint az ellenanyag jelenlétének vizsgálata is. Arra is választ keresnek, hogy a koronavírus fertőzést befolyásolja-e a beteg vércsoportja.

A véletlenszerű kiválasztottak értesítés formájában kapnak behívót arra, hogy vegyenek részt a programban, amely még a világon is egyedüli járványügyi kutatás, így hazánkban is ez az első ilyen reprezentatív felmérés.

Visszatérni látszik az élet Magyarországon, azonban még ezek után is fontos előírásokat kell betartanunk. A nyár ugyan megnehezíti a koronavírus dolgát, de lehet, hogy ősztől újból felüti a fejét a kór, ezért szeretnének minél pontosabb képet kialakítani az országunk koronavírus-fertőzöttségéről.

Fotó: pixabay.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB