EgészségÉletmód

Tanulj meg helyesen lélegezni!

Onnan tudjuk, hogy élünk, hogy lélegzünk. Ez a szervezetünk egyik legalapvetőbb, folyamatos feladata, amit teljesen tudattalanul végez. Alapvetően nem szükséges odafigyelni rá, ugyanakkor előfordulhat, hogy a mindennapi stressz vagy egyéb negatív hatások miatt nem lélegzünk megfelelően. 

Nem mindegy hogyan lélegzel 

Amikor izgatottak leszünk felgyorsul a szívverésünk és szaporábban vesszük a levegőt. Ugyanez történik, amikor izgulunk, idegesek vagy stresszesek vagyunk, esetleg hirtelen dühöt vált ki belőlünk valaki vagy valami. Ilyenkor érdemes tudatosan figyelni a légzésünkre, hogy testünk-lelkünk egyensúlya visszaálljon.

A légzésnek két csoportja létezik: a hasi és a mellkasi légzés. Ez első esetben csak a has tágul a mellkas mozdulatlan marad. A másodiknál pedig épp fordítva történik. A mellkas mozog, a has nem. Mindkettőt lehet alkalmazni úgy, hogy elkezdjük könnyedén és mélyen venni a levegőt, ahelyett, hogy gyorsakat és rövideket lélegzünk.  

Ha a figyelmedet a légzésedre összpontosítod, akkor a koncentráció hatására az elméd lelassul, gondolataid, érzelmeid lecsendesednek, te pedig néhány perc leforgása alatt megnyugszol. 

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB