Életmód

Tanuljunk nyelveket a Duolingóval!

Korábban már írtunk a Duolingo nevű, idegennyelv-oktató online platformról, de azóta mélyebben elmerültünk a használatában, ráadásul maga a Duolingo is bővült/fejlődött, így itt az ideje egy újabb átfogó cikknek a témában.

A Duolingo mostanra a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb online nyelvtanulási platformjává nőtte ki magát az általa oktatott több tucat nyelvvel és a maga több millió tanulójával.

A „hagyományosan népszerű” nyelvek mellett kevésbé ismert vagy kevésbé népszerű „rétegnyelveket” is oktat (pl. navahót), akár viszonylag kevesek által beszélt tannyelven is: például a magyar tannyelvű angoltanfolyam mellett a közelmúltban magyar tannyelvű némettanfolyamot is indított, aki azonban magyar létére mondjuk franciául vagy oroszul tanulna a Duolingón, az kénytelen pl. az angol tannyelvű tanfolyamot választani, vagyis a tanulás során angolról fordítani a választott idegen nyelvre és vissza.

Egyértelmű előrelépésnek számít a Duolingo esetében az is, hogy az évekkel ezelőtt általa használt egy-két géphangot felváltotta a sokféle emberi (vagy annak tűnő) hang: a hangos szövegértési feladatokat hol középkorú, hol idősebb, hol fiatalabb férfi/női hangon (vagy éppen gyerekhangon) olvassák fel, ez jól modellezi a minket körülvevő világot és jobban segíti a szövegértést, mintha mondjuk egy jellegzetes géphangtól próbálnánk ellesni a kiejtést.

A Duolingo alapvetően továbbra is ingyenes, de a viszonylag alacsony díjért előfizető tanulók pluszszolgáltatásokat kapnak: pl. – amíg az előfizetésük tart – letöltés után offline módon, vagyis internetkapcsolat nélkül is tudnak tanulni az adott Duolingo-tanfolyamon.

Némelyik tanfolyam – a nyelvi leckéken felül – már meg van támogatva az adott nyelven meghallgatható podcast-felvételekkel, rövid történetekkel is.

A Duolingo egyaránt elérhető a weben és telefonos applikáció formában is, ezek – internetkapcsolat esetén – szinkronban vannak egymással, tehát, ha valaki pl. délelőtt a laptopján a Duolingo weboldalára bejelentkezve tanul, délután pedig a telefonján Duolingózik, akkor az egyik felületen történő előrehaladása megjelenik a másik felületen is.

A Duolingo felhasználóbarát: a jelképe egy vidám, élénkzöld bagolyfigura, de vidám, élénk (szinte – jó értelemben vett – gyermeki) színek jellemzik az összes Duolingo-tanfolyamot, amelyek során gyakran kapnak a tanulók rövid, lelkesítő üzeneteket a szintén rövid, falatnyi leckék elvégzése után.

Tipp a Duolingóhoz

Mivel korábbi cikkünkben a Duolingo (akkori) hátrányaként említettük meg, hogy inkább csak az írásbeliségre helyezi a hangsúlyt és „… a beszédkészséget és a hallás utáni értést nem igazán fejleszti (bár vannak ilyen gyakorlatai)”, azt javasoljuk, hogy a tanulók a telefonjuk hangfelismerő funkcióját kihasználva oldják meg az írásbeli feladatok egy részét is: pl. akkor is mondják ki a lefordított mondatot, amikor azt csak beírniuk kellene.

Jó nyelvtanulást!

Dávid Attila

 

Kövessen minketFacebook

IT-Tech | PannonMaGazin 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB