-KiemeltProgramajánlóSzabadidő

Távol, mégis oly közeli kiállítások

Avatar

Bezártság. Ez a szó sokak számára ismeretlen volt, hiszen sokan vannak, akik szeretnek felfedezni, kimozdulni. Minden megváltozott.

Az egyre komolyabb kijárási tilalom, az otthoni tanulás, munka a négy fal közé kényszerít. Milyen szerencsés az, akinek akármilyen kicsi kertje is, de a magáénak mondhatja. Minden rosszalló tekintet és bűntudat nélkül megnapoztathatja arcát a tavaszi napfényben. A gyermekes családok számára most igazi játszótérré változhatott az udvar. A napfény, a tavasz kicsábít a természetbe, de a járványügyi helyzet most otthonunkban marasztal. A bezártság érzése, a másoktól való elrekesztés olyan érzéseket hozhat felszínre, amellyel talán még nem is találkoztunk.

A művészet iránt rajongók, az érdekességekre, szépségre, a kultúrák befogadására nyitottak ugyanúgy megsínylik ezt az időszakot.

Az internet adta lehetőségek régóta léteznek, de talán kevésbé figyeltünk fel azokra addig, amíg nem érzékeltünk korlátozást a szabadságunkban. A vírus elleni védelemben a kormánytól is segítséget kapunk, de a kulturális intézmények is igyekeznek szórakoztatással, a kulturális élmények vizuális formájával megajándékozni. Olyan extra szolgáltatásokhoz juthatunk hozzá ebben az időszakban, amelyet érdemes kihasználni: ingyen és online filmnézési lehetőség, letölthető olvasmányok, de „megnyitották kapuikat” a virtuális kiállítások is.

Megszűnik tér, idő és távolság, ha a virtuális kiállítások között válogatunk. Hazai és külföldi intézmények gyűjteményére tekinthetünk rá úgy, hogy otthonunkat el sem hagyjuk.

A teljesség igénye nélkül, ötlet gyanánt következzen néhány kiváló kiállítás ínséges időkre:

Akár az általános- vagy középiskolai tanulmányokhoz is felhasználható a Képzőművészet Magyarországon virtuális gyűjteménye vagy a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális terébe is bepillanthatunk. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár virtuális túrára invitál.

Színekben, alakzatokban is bővelkedik az ásványok és drágakövek virtuális gyűjteménye.

A nyárra megtervezett külföldi utazásaink is veszélybe kerültek. Könnyen lehet, hogy a járvány a nyaralásokat is megsemmisíti. Akinek feltett szándéka volt, hogy kiállításokat, múzeumokat is meglátogasson egy-egy kedvelt helyen, az most duplán bánkódhat. Azonban némelyik nagy múzeum virtuálisan is felkereshető.

– A firenzei Uffizi Képtár,

– A New York-i Modern Művészeti Múzeuma,

– Felkereshetjük a koronavírus-járványtól szenvedő Spanyolország Dalí Múzeumát,

– a londoni British Múzeumot,

– vagy a Tate Britain-t.

Beugranál a párizsi Louvre-ba? Itt megteheted:

Töltsük hasznosaní az otthon töltött időt. Barangolj kedvedre!

Fotók: pixabay.com | Videó: YouTube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB