Újratervezés

Tényleg csökken a villányszámlád az óraátállítás révén?

Idén ősszel reppent fel a hír, hogy megszűnik a tavaszi óraátállítás, így csak nyári vagy csak téli időszámítás lesz, attól függően, hogy adott tagállam melyiket választja. Ugyanis az intézkedés az egész Európai Unióban érvényes lesz.

Eredetileg 2019-re tervezték az eltörlést, azonban kiderült, hogy ez mégsem ilyen egyszerű, ezért várhatóan még 3 évig, 2021-ig évente kétszer át kell majd állítani az órákat.

Bár az átállítás eltörlésével az EU vezetői kényelmesebb és egyszerűbb életet szeretnének a lakosságnak és a vállalkozásoknak biztosítani, energetikai szempontból ez egyáltaltalán nem olyan kecsegtető.  Az óraátállítást 1980 óta alkalmazzák, aminek fő célja, hogy a lakosság ébrenléte a természetes világossághoz igazodjon, így jelentős mennyiségű villanyáramot spórolunk meg, hiszen kevesebbszer kapcsoljuk fel a lámpát.

Tihanyi Zoltán, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) elmondasása szerint Magyarország 1 év alatt az óraátállítással egy kisváros egész éves villamosenergia-fogyasztását takarítja meg.

Ez jó egyrészt a lakosságnak, hiszen  kisebb lesz az áramszámla, és jó a környezetre is, mivel kevesebb energiát használunk el.

Kiemelt kép forrása: 24ora.eu

 

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés