Szabadidő

Természetről okosan: homokháti versenysikerek

Természetről okosan, már az általános iskolákban is. Hiszen a természet szeretetét nem lehet elég korán elültetni a gyerekekben, s úgy kell gondozni azt a tudást, életszemléletet, mint egy virágot.

Erre jó példa a Csongrád-Csanád megyében népszerű, Teodorovits Ferenc Kistérségi Természetvédelmi Verseny, melynek célja – természetesen – hogy a gyermekek megismerjék a Dél alföldi Homokhátság állat-és növényvilágát, védett területeit valamint nemzeti parkjainkat. Emellett pedig az aktívan kutató versenyzők betekintést nyerhetnek a névadó munkásságába, aki sokat tett környezetéért a XIX. században.

Szívesen foglalkozott madártani, növényfenológiai és erdészeti kutatásokkal, valamint érdekelte, hogyan lehet megfelelőképpen fásítani a futóhomokos területeket. Az internet világában egészen sok információ fellelhető az 1861 őszén született erdőmérnök életéről, de biztosak lehetünk abban, hogy a versenyen szereplő gyerekek még ennél is többet tudnak róla. Hiszen a 2020-as megmérettetésen, mely sorozatban a tizennegyedik alkalom volt, Teodorovits életét is középpontba helyezték a szervezők, az ásotthalmi ORCHIS Természetvédelmi Egyesület tagjai.

Bár a tavalyi felkészülés más volt, mint az eddigiek, mert a koronavírus miatt maga a verseny is online zajlott, a diákok most is jeleskedtek kitartásban és csapatmunkában. Éppen ezért jelent sokat a részvétel és közvetít igazán fontos értékeket a verseny.

Murányi Gabriella, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola csapatának felkészítő tanára úgy fogalmazott:

Felemelő érzés, igazi pedagógus élmény volt megfigyelni a csendes, elfogadó, a másikra figyelmesen hallgató tanulók együttműködését.

Emellett köszönetet mondott a szervezőknek, Naszradi Editnek és Andrési Pálnak.

Szavaiból kitűnik, hogy igazán büszke a tanítványaira, akik idén elhozhatták az első helyezést. A csapatot Kovács Zsófia 6.b, Czékus Flórián 7.b és Helmeczi Csaba 7.a osztályos tanulók alkották.

A nyertes csapat tagjai – morahalom.sulinet.hu

Bár a tanulás és a kitartás ez alkalommal e három fiatalnak fizetődött ki a legjobban, természetesen minden versenyzőt megillet a gratuláció. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak pedig esélyt adnak arra, hogy ne merüljenek feledésbe természeti kincseink.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: morahalom.sulinet.hu

Nyitókép: illusztráció

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB