EzoTér

Thoth, a bölcsesség egyiptomi istene

Thoth neve ismerősen csenghet azok számára, akik egy kicsit is jártasak az egyiptomi mitológia világában, ám még nekik sem egyszerű ezt a titokzatos, “mindent Tudó”, a világ és az Univerzum több pontján is felbukkanó istenséget nyomon követni.

Az egyiptomi kultúra Thoth alakját “nagy fehér pávián” és íbisz madár képében is ábrázolja. Ő a tudomány, a bölcsesség és az írás istene, így az írnokok pártfogója is. Egyiptomban minden halott lelke mérlegre kerül, az egyik serpenyőben a szív, a másikban Maat tolla, mint az igazság jelképe fekszik. Amennyiben a szív és a toll egyensúlyban marad, a lélek szent szellemmé változik. Thoth feladata a mérlegelésnél, hogy az eredményeket feljegyezze.

Habár istenként tisztelik őt, ő magáról ilyen értelemben sosem tesz említést. Ennek következtében rengeteg elképzelés öltött formát, miszerint Thoth az embernél kétszer, olykor háromszor magasabb termetével a Marsról, a Szíriuszról, de mindenképpen az űrből érkezett “aranyként ragyogó kőben” vagy “titkos tojásban”.
Tudása megkérdőjelezhetetlen, hiszen ő adta át a matematika, az asztronómia, az írás és a beszéd ismereteit az egyiptomiaknak, továbbá ő tanította őket a művészetekre. A nappalt és az éjszakát 12-12 órára osztotta, megteremtette az állatövi jegyeket. Tőle tanulták a parasztok, hogyan kell kimérni a szántóföldeket, továbbá a csatornákat megfelelő mederbe terelni, míg a papokat templomok építésére oktatta. “Nagy varázslónak” és “időmérőnek” is nevezték, míg ő beteljesült és erényes életet hirdetett Egyiptomban.

Hermész Triszmegisztosz (“háromszor született”), a Tabula Smaragdina, azaz a Smaragdtáblák írójával azonosítják. A Táblák érdekessége, hogy olyan alkímiai folyamat során születtek, melynek következtében az anyag ellenálló mindennel szemben, a tudomány a mai napig nem tudja, miként készülhetett. A Táblák ugyan eltűntek, ám még így is fennmaradt egy része, mely a világ teremtésről, illetve a mágikus erők felhasználásáról szól.

„A szellem egyetlen mozdulatában benne van az élet összes törvénye. Egyetlen csepp vízben benne van a végtelen óceán rejtélye.” (Hermes Trismegistus)

Egyes források szerint 6000 évig vezette Egyiptom népét, mielőtt úgy és oda távozott volna, ahogyan és ahonnan érkezett, ám a legendák szerint a mai napig többedmagával  “őrzi az eget”, hogy megóvjon bennünket a számunkra ismeretlen támadókkal szemben.

Képek forrása: ancientexplorers.com

Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés