ujhold_zenekar
Események

Újhold- Pajor Tamás koncert az A38 hajón

Idén a negyedik videóklipjének megjelenése után az Újhold zenekar fennállásának 10 éves jubileumi koncertjét az A38 Hajó tetőteraszán tartja meg 2021.09.22-én.

Versek másképp. Klasszikus és kortárs költők verseit fogják előadni sajátosan rájuk jellemző alter/indie/new wave zenei felfogásban. Készülő kislemezükről új dalok is felcsendülnek majd.

A sztárvendég: Pajor Tamás lesz (Neurotic, Ámen), akit valószínűleg nem kell bemutatni a nagyközönségnek. Xantus János Rocktérítő filmje a mai napig egy kultikus, maradandó alkotás. Az egykori önpusztító underground művész botrányairól, majd megtéréséről szóló film nagy szenzáció volt a ’80-as évek végén. Pajor Tamás volt az első magyar rapper is, aki sajátos szövegeivel, számos későbbi alkotóra hatással volt. Pajor Tamás Szózene Klubja keretében egyfajta humorba öntött dalköltészetet fog előadni.

Idén már a negyedik videóklipjével jelentkezett az Újhold zenekar. Ennek az az oka, hogy most találtak egy olyan kliprendezőt, akivel közös hullámhosszra kerültek, valamint ezekkel a klipekkel  10 éves éves fennállásukat is ünneplik. Ez a 10 év nem volt folyamatos, hosszabb-rövidebb megszakítások is követték, ezért van az, hogy a nagyközönség tekintetében talán még nem olyan ismert az együttes.

A klip és a zene Kosztolányi Dezső: Ha negyvenéves… című versére készült. A klipet egy szobában forgatták. Mivel a főszereplő ágyban fekszik éjszaka és álmatlanul hánykolódik, a zenekar viccesen közép-európai Lullaby-nak is nevezi a klipet (utalva ezzel nagy kedvencükre, a The Cure együttes Lullaby című klipjére.) Persze a hasonlóság itt véget is ér.

Külön érdekesség, hogy a klip készítője (Dabi István M.) a háttérben korai S8-as, azaz „szuper nyolcas” felvételeit vetíti, melyek a szereplő álmait, emlékeit, tudatalattiját hivatottak képpé formálni.

Az érdekességek sora azonban itt még nem ér véget. A klipben feltűnik az énekes-gitáros-frontember Krasznahorkai László 11 éves fia (ifjabb Krasznahorkai László) mint a főszereplő/lírai én gyermekkori énje. Az csak hab a tortán, hogy gyermekként valóban pont ugyanúgy nézett ki a felnőtt Krasznahorkai, mint most a fia.

A klipben Krasznahorkai mellett a zenekar tagjai (Takács Márton – dob, Hellenpárt György – billentyűk) láthatók.

 

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB