CsaládTükörkép

Út a gyógyulás felé: Lotti története

Avatar

Lotti, az izomgyengeséggel küzdő makói kislány sorra győzi le az akadályokat. Januárban kezdődhet terápiája, melynek köszönhetően esélye nyílik a gyógyulásra.

Balogh Lotti egészségesen jött világra Makón, 2018-ban. Majd nyolc hónaposan kiderült róla, hogy teste hipotón, azaz izomtónusa gyenge. Mivel eleinte jól haladt, nem hitték, hogy nagy a gond, viszont a kislány fejlődése a forgásnál abbamaradt, nehezen lehetett felkelteni az érdeklődését és az evés is problémát okozott számára. Utóbbi orvoslására 2019 augusztusában, hathetes kórházi tartózkodás után gyomorszondát kapott. Bár ma már szerencsére előfordul, hogy szájon át is elfogadja az ennivalót, az étkeztetés megterhelő folyamat.

Baloghné Döme Ágnes és férje, Csaba a Makói Városi Televízió stábjának adott interjúban elmondták, habár számos betegségre szűrték a kicsi lányt, a fokozott izomgyengeség oka az óta is ismeretlen, mert a teljes genetikai vizsgálatról szóló kérelmüket visszautasították.  Igaz, hogy tudnák önerőből finanszírozni, de az orvosok szerint 50% esély van rá, hogy kiderül, mi okozza a hipotóniát. Ezért úgy döntöttek, inkább Lotti kezelésére és ellátására fordítják a pénzt, hiszen nem a diagnózis, hanem a kislányuk gyógyulása a legfontosabb.

Lotti hihetetlen erővel harcol

Lotti állapota ellenére is vidám és hihetetlen erővel harcol. Nemrég a Budai Gyermekkórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályán töltötte egyhetes terápiáját, idén már második alkalommal. Minden nap részt vett gyógytornán és naponta felváltva egy gyógypedagógiai vagy egy konduktív foglalkozáson. Erről Édesanyja számolt be a Lotti léptei nevű Facebook-oldalon, ahol követni lehet a gyermek életének jelentős pillanatait.

A kislány szépen lassan fejlődik, a szülei pedig reménykednek a javulásban. De hosszú út áll még előtte, melynek állomása lesz egy komplex mozgásfejlesztő kezelés Solymáron, a Borsóház Nemzetközi Rehabilitációs Központban, a tervek szerint januártól. Az egy évig tartó intenzív terápia árát, másfél millió forintot, a CsodaCsoport Alapítvány jótékonysági liciten gyűjtötte össze a gyermek számára kevesebb, mint egy hét alatt.

Az alapítvánnyal a szülők egy ismerősük által lépetek kapcsolatba. Arra a kérdésemre, mi játszódott le bennük az alatt az időszak alatt, amikor támogatandóként voltak jelen a csoportban, az anya így felelt:

„Nagyon hirtelen jött a lehetőség, úgyhogy először el sem akartuk hinni. Úgy gondoltuk, sajnos sok a sorstárs gyerkőc, és majd egyszer valamikor Lotti lesz a soros. A Borsóházas állapotfelmérés után pár nappal már jött is a hívás, hogy Lottika a következő. Ahogy elkezdtek a CsodaCsoport Tagjai Lotti bemutatkozó leveléhez nagyon kedves és biztató sorokat írni, úgy fokozatosan kezdtük felfogni, hogy mi is történik velünk. A hat nap alatt a gyűjtés miatt nagyon sok volt a teendő, amit igyekeztünk maximálisan kivitelezni. Két hét volt kitűzve célul, de a hatodik napon kértek, hogy írjam a búcsú posztot. A hat nap teli örömmel, bizakodással és meghatódottsággal telt.”

Emellett azt is elárulta, nem csak a CsodaCsoport támogatja őket céljaik elérésében. Az Angyalsóhaj Alapítvány  háromhavi terápiát áll. Ezt a felajánlást még a jótékonysági gyűjtés előtt kapták, hogy Lotti biztosan el tudja kezdeni 2021 januárjában a fejlesztést. A két szervezetnek köszönhetően Lottival összesen tizenöt hónapig foglalkoznak majd a Borsóházban. A makói önkormányzat pedig az utazásban segít, hogy minden alkalommal ott lehessenek Solymáron a foglalkozásokon és a fáradtságos munka után biztonságban haza is érjenek.

Jelenleg tehát itt tart Lotti, ő maga is reményt és biztatást ad a szüleinek, a szakemberek és a családja pedig minden erejével igyekszik, hogy megtehesse első lépéseit és később a saját útját járhassa.

További fejlesztésekben, illetve egyéb felmerülő költségekben a családot az alábbi számlaszámon lehet támogatni: 10402829-86767775-70861047.

Farkas Cs Tekla

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB