Turizmus

Úti cél: Nagyszéksósi Bivalyrezervátum

Ha szabadtéri kikapcsolódást keresel, bőven találhatsz programot, mehetsz sétálni, kocogni, síelni stb. De ha a természet szerelmese vagy, szereted a gazdag növény-és madárvilágot vagy megcsodálnád a bivalyok érdekes közösségét, akkor a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum számodra biztosan jó választás.

A Nagyszéksós –tó  kb. 20 km-re található Szegedtől, Mórahalom határában, a Körös-éri Tájvédelmi Körzet része. Eredetileg természetes vízállásként a környező semlyékek vizeiből nyerte erejét, a múlt század második felétől pedig halastóként hasznosították. Ez hozzájárult sokszínűségéhez és jót tett a gazdaságnak is. De különböző környezeti változások hatására a tó vízszintje folyamatosan csökkent, a terület száradt, a 20. század végére elnádasodott. Emiatt a vízfelületet nem tudták tovább használni, a területet elhanyagolták.

2008-ban viszont fokozatos változás következett be. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és Mórahalom Város Önkormányzata egy Európai Unió által finanszírozott pályázatnak köszönhetően rekonstrukciós munkálatokba kezdett. Bivalyokat telepítettek a területre, egészen pontosan negyvenöt állatot, amik az elnádasodott tómeder gondnokai lettek. Amint birtokba vették otthonukat, a hely megváltozott, szemmel láthatóan megújult. Így jött létre a Dél –Alföld első bivalyrezervátuma.

Bivalyok a Nagyszéksós -tónál

De miért éppen bivalyok?

Nem csak azért esett a választás a bivalyokra, mert még a szürke marhánál is igénytelenebbek, hiszen szinte mindent lelegelnek, hanem azért is, mert a Kárpát-medencébe valószínűsíthetően már a népvándorláskor bekerültek. Emellett a bivalytartás erősen köthető a tanyasi kultúrához, bár ma már házi haszonállatként nem tartják, régen részesei voltak a mindennapoknak, hiszen igavonóként jól hasznosíthatták erejüket, de a bőrüket, húsukat, tejüket is felhasználták. A paraszti kultúrát őrzők közül még néhányan emlékeznek bivalyokkal, mint haszonállattal kapcsolatos élményekre.

Ezek az állatok pedig jóval többet tesznek a környezetükért a nádlegelésnél…

Ugyanis annak köszönhetően, hogy csökkent a nádas, élénk madárvilágot figyelhetnek meg a rezervátumba látogatók. Visszatért a gólyatöcs, a gulipán és számos más faj, ami korábban elhagyta a területet.

A bivalyrezervátum, ami 2014 óta a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár eleme, bárki által szabadon látogatható, a kilátóról pedig messzire tekinthet szemünk. Az évszakoknak megfelelően, folyamatosan változó táj lenyűgöző látványt nyújt.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: Mórahalom város weboldala

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB