-KiemeltÉletmódGasztro

Vagányság vs. öngyilkosság

Avatar

Vannak közöttünk nagyobb kockázatot vállalók, akik akkor is belemennek meredek helyzetekbe, ha semmi nem kényszeríti őket arra.

Az extrém sportolók is ilyen kockázatokat vállalnak minden alkalommal, amikor a veszélyes sportot űzik. Az ételfogyasztás nem nevezhető extrémnek, hiszen általános szükségletünket elégítjük ki. Némelyik étel fogyasztása után jelentkezhet némi probléma, allergia, akár beteggé is tehet, de csak kevés jelent halálos veszélyt. A fugu, vagy a gömbhal fogyasztása igazán rizikós. Legalább akkora esély van a halálra, mint a túlélésre.

A Fugu, magyarul gömbhal arról ismeretes, hogy veszély esetén felfújja testét, így tűnik nagynak és sérthetetlennek. A veszélyét azonban sokkal inkább mérge adja. Mégis ebből a halból készül a fugu japán egyik legdrágább ínyenc étele. A japán kultúra sok mindenben eltér a magyartól, így ételeiben is. Mi vezérel embereket arra, hogy olyan veszélyes ételt fogyasszanak, mint a fugu? Ki tudja?!

A gömbhal nevét is arról a tulajdonságáról kapta, hogy veszély, félelem esetén felfújódik. Ez a viccesnek mondható halacska azonban tele van méreggel, még a szálkái, sőt belső szervei is. A tetrodotoxin nevű méregben bővelkedő hal megfőzése után sem enged erejéből, és ellenszere sincs, így a halból való fogyasztás igazi kockázatvállalás.

A japán kultúrában a halálhoz való hozzáállás más, mint hazánkban. A különleges alkalmakat ugyanúgy megünneplik, és egy-egy ilyen ünnepi menüben feltűnhet a fugu is. A gömbhal fogyasztása a japán kultúra kezdetétől létező, és bár többször betiltották a fogyasztását, még mindig fellelhető. Egy hozzáértő szakács képes úgy megszabadítani a gömbhalat a mérgező szervektől, hústól, hogy ha jól csinálja dolgát, akkor a vékonyra szeletelt halhús csak enyhébb zsibbadást okoz fogyasztásakor. Ínyencségnek is nevezhetnénk, de ha csak kicsit is megsérti a szakács éles késével a májat, a méreg átjárja a húst és akár halálhoz is vezethet. Emiatt is szükséges, hogy gömbhalat csakis hozzáértő szakács keze alól fogyasszon az, aki bátor, és ínyencségre vágyik.

A kockázatos étel fogyasztását csak kevesen vállalják be. A delfinek köztudottan okos állatok, és hasonlítanak abban az emberre, hogy tudatmódosító szert is alkalmaznak a bódultság állapotának eléréséhez. A delfinek ugyan nem fogyasztják el a gömbhalat, de orrukkal addig böködik a halakat, hogy mérgükből a vízbe is kerülve az bódultságon okozzon.

Fotók: pixabay.com | videó: YouTube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB