EgészségÉletmód

Vess véget a horkolásnak!

A horkolást a torok hátsó részében lévő lágy szájpadlás idézi elő az által, hogy alvás közben elernyed, levegővételkor pedig berezonál. Ez a hang rendkívül zavaró tud lenni, aminek a következményeit általában a partner szenvedi el. A rossz szokás miatt a párok arra az elhatározásra juthatnak, hogy külön hálószobában alszanak, de súlyosabb esetben akár szakításhoz vagy váláshoz is vezethet. Bár apróságnak tűnik, mégis jelentős mértékű feszültséget generálhat a párkapcsolaton belül. A kutatások bebizonyították, hogy a férfiak horkolnak többet (közel 71%-uk) és ez a másik számára átlagosan körülbelül másfél órával kevesebb alvást jelent. A horkolásnak azonban vannak ellenszerei is, melyek közül érdemes kipróbálni akár többet is, hogy kiderüljön, melyik válik be.

  • Alkoholtilalom: annak, aki hajlamos a horkolásra, lefekvés előtt nem szabad alkoholt innia, az ugyanis a garatizmok túlzott ellazulását okozhatja.
  • Kevesebb dohányzás: a kutatások azt is kimutatták, hogy a horkolók többsége dohányzik, aminek az a magyarázata, hogy a cigifüst irritálja a nyálkahártyát.
  • Helyzetváltoztatás: sok esetben segíthet az oldalra fordulás, ugyanis hanyatt fekvésben a garatizmok nagyon renyhék.
  • Párásítás: a hálószoba túlzottan száraz levegője is előidézheti a szájpadlásból feltörő zavaró hangokat.
  • Párna mellőzése: a túl magas párna megtöri a nyak vonalát, ami szintén növelheti a horkolás mértékét.
Megosztás:
Weboldal weboldal készítés készítés