-KiemeltTükörképÚjratervezés

Zöldtetős levegőtisztítás, zöldépítészet

Avatar

Elrugaszkodva kicsit a koronavírustól, egy másik nagyon komoly, mindenit érintő témával is foglalkozni kell.

A figyelem most a világot érintő koronavírus-járványra fókuszál, de ez nem jelenti azt, hogy az eddig létező és fenyegető gondok azóta megszűntek.

A megoldás ugyanúgy az emberiség kezében van, mint az is, amivé tettük és tesszük környezetünket. Vannak törekvések azért, hogy élhető és egészséges nagyvárosokká lehessen alakítani a környezetünket.

A hatalmas metropoliszok, nagyvárosok lehetőségekkel, könnyebb megélhetéssel, álomélettel csábítják az embereket. Még ha meg is valósul az álom, az állandósult zajjal, légszennyezettséggel, tömeggel akkor is szembe kell nézni. A városok terjedésével egyenes arányban csökken a természetes, növények és állatok által uralt terület. A növények és állatok visszacsábítása megvalósulhat olyan elképzelések megvalósításával, amelyet Milánó ikertornyai is képviselnek. A Bosco Verticale, azaz Függőleges Erdő elnevezésű nagyvárosi épületei abban különböznek a más, hasonló építményektől, hogy csupa zöldek.

A zöld a sok növénynek köszönhető, amelyeket az épület teraszaira ültettek. A felhőkarcolók egészen különleges látványt nyújtanak, nem beszélve a levegőtisztításról. A zöld növényzet csökkenti a légszennyezettséget, a zaj mértékét, növeli a páratartalmat, megszűri a port, a nyári forróságban hűssé teheti az otthonokat, árnyékot biztosítanak, amely nemcsak pénztárca, de energiafelhasználásban is kímélő megoldás környezetnek, embernek egyaránt. A zöld növényzetnek köszönhetően megnő a biológiai sokféleség is.

A zöldtetős megoldások becsempészhetik az urbanizálódott létformába a növényeket, vele együtt az állatvilág számára is vonzóvá tehető. Nagyvárosban élni nem azt jelenti, hogy nincs igény a zöld területre, csupán a lehetőségek mások. Ebben igyekeznek változást hozni azok a megoldások, amikor az épületek kihasználatlan teraszait, tetőszerkezeteit zöld növényzettel ültetik be. A zöldtető közelebb hozhatja a természetet és azzal a pozitív hatással van, mint a milánói Bosco Verticale. A zöldtető megvédi a tetőszerkezetet a szélsőséges időjárástól és más mechanikai sérülésektől, így megnőhet a tető élettartama. A nagyvárosi zöld területeknek közösségformáló ereje is van, hiszen a kertészkedés, a kertben végzett szabadidős tevékenységek hatnak az emberi kapcsolatokra, a fizikai és mentális egészségre ugyanúgy.

Fotók: pixabay.com | videó: YouTube.com

Megosztás:
weboldal készítésONMEDIAWEB