Magyar cég nyert fődíjat az EBRD vállalkozói pályázatán

Magyar cég is nyert az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pályázatán. A  SMAPP LAB két külföldi vállalkozással együtt kapta meg az élelmiszer-technológiai startupok versenyének fődíját – közölte az EBRD kedden az MTI-vel.

 

A magyar társaság rovarfigyelő platformja segíti az optimális növényvédőszer-használatot, a tunéziai Kumulus gépei friss vizet állítanak elő fenntartható módon, a török Biftek növekedési adalékai pedig csökkentik a laboratóriumi húsgyártás költségeit – olvasható a nyertesek ismertetésében.

 

Illusztráció – Cserebogarak egy virágzó cseresznyefán (Fotó: MTI/ Czimbal-Gyula)

 

A további helyezettek egyike öntözéstámogató rendszert fejlesztett, és akad olyan vállalkozás is, amelyik ehető poharakat készít, hogy kevesebb legyen a hulladék.

 

10 ezer eurós támogatás a nyeremény

 

A győzteseket részben a megoldani kívánt probléma fontossága alapján választották ki, de a termékek és szolgáltatások egyediségét, a piacra lépési stratégiát vagy a fejlesztésekben rejlő lehetőségeket is figyelembe vették. A nyertesek személyre szabott tanácsadói támogatásban részesülnek, 10 ezer eurós támogatást kapnak további szolgáltatásokhoz, nemzetközi fórumokon jelenhetnek meg.

Az EBRD a kiírást az éghajlatváltozással és a népességrobbanással indokolta. 2050-ben 9,6 milliárd él majd a Földön, ezért megoldásokat kell találni az élelmiszerellátási rendszerek nehézségeire. Az innovatív termékek, szolgáltatások és technológiák támogatása hozzájárulhat az agrár-élelmiszeripar fenntarthatóságához és hatékonyságához – tették hozzá.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – Napraforgók (Fotó: MTI/ Varga György)

Kövessenek minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek