Magyar-cseh repülőgépeket vásárol Vietnam

Évtizedek óta használja az ázsiai ország a csehországi gyártó repülőgépeit.

A többségében magyar tulajdonú Aero Vodochody Aerospace Vietnamból kapott megrendelést 12 repülőgép gyártására – közölte a gyártó cég az MTI-vel kedden. A sugárhajtású gépek katonai célokra készülnek a távol-keleti ország védelmi minisztériumának megrendelésére. A szerződés pilóták, oktatók, földi kiszolgáló személyzet és szerelők képzésére, pótalkatrészek gyártására, logisztikai támogatásra, repülőtéri rendszerek kiépítésére is kiterjed.

A vállalat szerint a megbízást azért nyerték el, mert repülőgépeik a megrendelő igényei szerint megbízhatóan és olcsón üzemeltethetők. Az Aero Vodochody több évtizede partnere Vietnamnak, a hetvenes évek óta szállítanak oda repülőket – tették hozzá. Az 1919-ben alapított cseh repülőgépgyár tavaly került az akkor alapított Aero Investment Partners Zrt. tulajdonába. A budapesti székhelyű cég részvényeinek 51 százalékát Tombor András üzletember, 49 százalékát a cseh AERO International s.r.o. birtokolja.

Az Aero Vodochody tavalyi és tavalyelőtti üzleti beszámolója egyelőre nem nyilvános, miként a kedden bejelentett megrendelés értéke sem – közölték az MTI kérdésére. A repülőgépeket 2024-ig gyártják le Vietnam számára.

 

Gazdaság | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek