Magyar filmek láthatók vasárnap esténként a Dunán

A közszolgálati média és a Nemzeti Filmintézet (NFI) együttműködésének köszönhetően a kortárs magyar filmművészet alkotásai láthatók február 19-től vasárnap esténként a Duna tévén.

 

Erről szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának az elnöke.

 

Mit látnak majd a nézők?

 

Műfaji sokszínűség jellemzi a június közepéig tartó időszakot: a romantikus, klasszikus filmektől az animáción és a krimin keresztül a dokumentumfilmekig vagy a történelmi művekig sok minden szerepel a kínálatban. Történelmi események feldolgozását, irodalmi adaptációkat, animációs alkotásokat, dokumentum- és mozifilmeket, tévéjátékokat láthatnak a tévénézők.

Elhangzott a tájékoztatón, hogy a közmédia egyik legfontosabb szerepe a kultúraközvetítés, és nagyon fontos az új alkotások megismertetése a közönséggel, minél szélesebb körben. Ilyen céllal indították el az online térben a Filmio szolgáltatást is.

 

Káel Csaba, Altorjai Anita és Kautzky Armand színmûvész (b-j) a budapesti sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A Nemzeti Filmintézet és az MTVA együttműködése már tavaly elkezdődött. A közmédia mutatta be először televízióban A helység kalapácsát, de láthatták a nézők az Ida regényét, valamint több olyan dokumentumfilmet, amelyet játékfilmes elemekkel egészítettek ki az alkotók.

Február 19-én az első bemutatásra kerülő alkotás a 2014-ben készült Hajnali láz című film lesz, Gárdos Péter rendezésében. A főbb szerepekben Földes Eszter, Petrik Andrea, Gyabronka József, Máté Gábor, Scherer Péter látható.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész a Magyar filmek vasárnap este a Dunán címmel tartott sajtótájékoztatón a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai gyártóbázisán 2023. február 15-én. A közszolgálati média és a Nemzeti Filmintézet (NFI) együttműködésének köszönhetően a kortárs magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai láthatók február 19-től vasárnap esténként a Duna tévén. MTI/Máthé Zoltán

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek