Magyar séf is főz az idei Oscar-gálavacsorán

Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfje is prezentálhat néhány ikonikus magyar fogást vasárnap Los Angelesben, az Oscar-díj átadója utáni bálon.

     Az osztrák származású séf, Wolfgang Puck, a Spago nemzetközi étteremlánc tulajdonosa 1995 óta felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amelyet a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek. Minden évben száznál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a fogadáson minden tökéletes legyen. Az idei év újdonsága, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételeket is felszolgálásnak a rendezvényen – közölte az MTI-vel a budapesti Spago étterem.

     Mint hangsúlyozták, az  Oscar-díj átadóját követő partin először főz magyar séf magyar fogásokat. “Olyan ételekben gondolkodtam, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai.  Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók” – idézi a közlemény Szántó Istvánt.Mint hozzátette: “tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is.

     Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350-350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a díjátadó miatt lényeges” – mesélt a séf. Wolfgang Puck és Szántó István fúziós megoldásokban gondolkodtak: az alapanyagokat a híres Santa Monica-i termelői piacról szerezték be, de a Spago Budapest séfje hazájából vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.

     A vadas wagyu marhából készül, és ricottával töltött dumplinggal, valamint mustármagos szósszal kínálják majd. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang Puck szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is. A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik, így a tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlít majd. Paprikaszósz kerül még rá. A somlói galuskát dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálják, az Eszterházy-torta pedig hagyományos recept alapján készül és a legtradicionálisabb módon mutatják be – ismerteti a tervezett fogásokat a közlemény.

     Wolfgang Puck elmondása szerint “a filmvilág legnagyobb díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat, a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tud jelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel” – méltatta a magyar séf munkáját.

     A menüsorban továbbra is helyet kap a Wolfgang Puck Catering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. A fogadás teljes menüsorához többek között 1080 db tojást, 136 kg füstölt lazacot, 182 kg jidori csirkét, 7 kg kaviárt, 3 kg szarvasgombát, 100 db homárt, 46 kg darált marhahúst, 55 kg Ahi tonhalat, 23 kg mozzarellát, 14 kg parmezánt, 1600 db házi készítésű mini briós zsemlét és 2600 db szezámos miso tölcsért használnak fel.

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek