Magyar gazdaságstratégia, zöldülő települések, klímasemlegesség, erős vasúti járműgyártás

Ezek voltak a 46. hét fontosabb gazdasági eseményei

A hét fontosabb gazdasági eseményei. 

PannonHírnök / Nueco 2021. 11. 19.

 

„Újjáépítjük a vasúti járműgyártást, amelyben valamikor mi, magyarok az elsők között voltunk” – Orbán Viktor miniszterelnök

Előzmények

Az előző összefoglalónkat itt olvashatják, melyből többek között kiderült az is, hogy 480 forintban határozták meg a benzin és a gázolaj árát a kutakon, és érkezik a rekordmagas nyugdíjprémium. A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.

 

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

 

Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságstratégiai jelentőségű témákról beszélt a Fidesz múlt heti tisztújító kongresszusán

Még meddig juthatunk el, hová juthat el Magyarország – tette fel a kérdést, melyre a következő választ adta:

„Világos célok nélkül nincs sikeres kormányzás, nincs sikeres ország, és nincs önmagával békében és boldogan élő nemzet sem. 12 éve is egyenesen beszéltünk, és világos céljaink voltak: tíz egyszerű és világos cél.

Egymillió munkahelyet teremtünk. Nem leszünk adósrabszolgák. Helyreállítjuk a közrendet és a közbiztonságot. Megvédjük a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét. A középpontba a családokat állítjuk: ha nincs gyermek, nincs jövő. Visszaadjuk Budapest régi fényét, mert a világban szétszóródott magyaroknak kell egy város, a nemzet fővárosa, amelyre mindannyian büszkék lehetnek, és amely minden magyaré, bárhol éljen is a nagyvilágban.

Megmentjük a szocialisták által halálraítélt falvakat, és visszaadjuk az életerejüket. Dűlőre jutunk a romákkal, a cigányokkal. Kihozzuk őket a reménytelen, beszorult, segélyből tengetett élethelyzetükből és életfelfogásukból. Segély helyett munkát adunk nekik, lesz saját erőből fenntartott, vállalható és önbecsülést adó életük.

Megtartjuk az elszakított magyar közösségeinket, fittyet hányva a határokra újraegyesítjük a nemzetet. És tizedszer: nem leszünk gyarmat, Brüsszelben nem leszünk alattvalók, hanem kiállunk, mindig kiállunk a magyarok érdekeiért. Summa summarum: ezek voltak a célok tizenkét évvel ezelőtt. Summa summarum: egy csődbe juttatott országot vettünk át a szocialistáktól, talpra állítottuk, és megindítottuk felfelé. Vállaltuk és teljesítettük. Szavunkat adtuk és betartottuk. Ez a mi erkölcsi fedezetünk, és ezért kérhetjük egyenes derékkal és jó eséllyel újra a magyar választók bizalmát.

A kormányfő a főváros és a vidék viszonyáról is beszélt. Mint mondta, Budapest ma az Európai Unió fejlettségének 151 százalékán áll, Észak-Alföld pedig a 47 százalékán. Ezért döntöttünk a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program elindításáról, 8 ezer milliárd forint értékben. Példátlan! A valaha volt legnagyobb összeget, 2.700 milliárd forintot fordítunk az egyetemeink fejlesztésére.

Ez is példátlan! Azoknak mondom, akik kételkednek: a teljes magyar ipar 70 százaléka high-tech, azonos szinten Németországgal. És a magyar védelmi ipar csak most indul be. A honvédségtől sokat várunk. Sokat várunk a haza védelme, a katonai kultúra, a fiatalok megerősítése terén is. Tisztelni akarjuk a katonáinkat, és fel akarunk nézni rájuk, de sokat várunk a legmodernebb kibertechnológiák és harcijármű-gyártás tekintetében is.

Kevesen tudják, nemcsak lőfegyvereket, de hamarosan csúcstechnológiájú harci járműveket is gyártunk, sőt van már harcirepülőgép-gyárunk is.

A következő tíz évben 8 ezer autóbuszt cserélünk le, újjáépítjük a vasúti járműgyártást, amelyben valamikor mi, magyarok az elsők között voltunk. A nagysebességű internethozzáférés tekintetében miénk a negyedik hely az Európai Unióban. Megépítjük a V0-s vasúti gyűrűt, a V4 fővárosait összekötő gyorsvasutat, visszavásároljuk és rakétasebességgel fejlesztjük a nemzeti repteret.

Megépítjük Paks 2-t, és 2030-ig az elektromos áram 90 százalékát karbonmentesen állítjuk elő.”

Orbán Viktor beszédében kitért arra is, hogy 15 éve a világon végrehajtott összes beruházás 80 százalékát finanszírozta a nyugati tőke és csak 20 százalékát keleti. Ma, 15 évvel később ez a szám 70 százalék keleti, 30 nyugati. Mi sem örülünk annak, hogy a nyugat-európai országok és az Egyesült Államok fokozatosan elveszíti vezető gazdasági szerepét, de számunkra ez nem identitásprobléma, egyszerűen csak egy feladat.

„Új helyzet van, és ehhez nekünk, magyaroknak is alkalmazkodnunk kell. A feladatot bonyolítja, hogy – nagyon helyesen – a NATO tagjai vagyunk, azt pedig az Egyesült Államok vezeti, amely késhegyre menő küzdelmet vív a felemelkedő Ázsiával, elsősorban Kínával. Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az Európai Unió és benne a magyarok is visszafognák a gazdasági és kereskedelmi kapcsolataikat Kínával.

De a Kínával való kereskedés óriási üzlet mindenkinek, mindenkinek a maga mérete szerint. Mint mondta, tavaly az Egyesült Államok többet kereskedett Kínával, mint az Európai Unióval, vagyis az amerikaiak azt kérik tőlünk, hogy mondjunk le arról az üzleti lehetőségről, amit ők a legteljesebb mértékig kihasználnak. Azt hiszem, erre nemet kell mondanunk – érvelt a kormányfő. Helyette inkább kövessük az Egyesült Államok példáját, és a lehető legjobb kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat építsük ki Ázsiával és Kínával. Tudnotok kell, 2019 volt az első év Magyarországon, amelyben a legtöbb beruházás nem Németországból érkezett.

Keletről jött, jelesül Dél-Koreából, 2020-ban pedig Kínából. És most, 2021-ben ismét Korea–Kína meccs van az első helyért. De ha mindenki ezt csinálja, akkor miért éppen minket macerálnak? Valójában arról van szó, hogy mi lebuktatjuk a nyugatiak képmutatását, akik miközben fennen bírálják Kínát és persze Oroszországot is, nagyobbnál nagyobb üzleteket hoznak össze velük, lásd: Északi Áramlat. Mi viszont magyarok vagyunk, jobban érezzük magunkat, ha azt is mondjuk, amit csinálunk. Kölcsönös tisztelet, jó diplomáciai kapcsolatok, növekvő beruházások, erősödő kereskedelem, ez a magyar érdek, nincs okunk, hogy mást mondjunk, és eltérjünk ettől. Az idegen érdekeket a magyarokkal szemben gátlástalanul kiszolgáló baloldali követelésekre csak azt válaszoljuk, hogy mi magyarok vagyunk, és nem hülyék. Tudnunk kell, hogy a jövőben a világgazdaság két részből fog állni. Egy nagyobb keletiből és egy kisebb nyugatiból. Ha mi, nyugatiak boldogulni akarunk Keleten is, akkor meg kell tanulni, hogyan tudunk velük üzletet csinálni. A magyaroknak a jövőben nem lesz elég csak Nyugaton, Keleten is boldogulniuk kell. Ezért minden iskola, általános, közép- és felsőfokú kínai, koreai, japán és török, amely felkészíti erre a gyermekeinket, szükséges, hasznos és támogatandó”

– állapította meg a kormányfő.

 

A nyugdíjasok többsége már megkapta a nyugdíjprémiumot

A nyugdíjprémium idén minden eddiginél nagyobb összeget, 80 ezer forintot jelent. A gazdaság jó teljesítményének köszönhetően negyedik alkalommal kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – özvegyi nyugdíjban és rokkantsági ellátásban részesülők, valamint az árvaellátásra jogosultak is – nyugdíjprémiumot.

Idén a 2,5 millió érintett a maximális 80 ezer forintot kapja meg.

Akik átutalással kapják nyugdíjukat, már mind megkapták a prémiumot, és azoknak a többsége is kézhez kapta már az összeget, akiknek a pénzt a postás kézbesíti. Akinek még nem érkezett meg a nyugdíjprémium, a következő napokban megkapja.

Továbbra is azért dolgozunk, hogy a magyar gazdaság erős legyen, és ebből minél többet érezhessenek a nyugdíjasok is.

 

Tovább csökkennek a munkát terhelő adók

A kormány célja, hogy a vállalkozások a náluk maradó nagyobb összeget béremelésekre tudják fordítani, ezért 2022. január 1-től tovább csökkentik a munkát terhelő adókat:

– 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke,

– megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás,

– 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa,

– meghosszabbítjákk a kis- és középvállalkozások kedvezményét is a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum 1 százalék adót fognak fizetni.

Ez 750 milliárd forintnyi adócsökkentést jelent, ami az idei intézkedésekkel együtt már eléri a 2000 milliárd forintot.

 

Lehetőség nyílik a vidék teljes megújulására

A 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban a vidékfejlesztésre 4265 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, ez olyan lehetőséget teremt a vidék teljes megújulására, amely soha sem volt, és lehet, belátható időn belül nem is lesz – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Fábiánsebestyénen.

 

Zöldülnek a települések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is

Idén megduplázott keretösszeggel indult el a Településfásítás Program második üteme, amelynek keretében 19 megyéből, 887 település adott igénylést a 24 ezer sorfára. Borsod-Abaúj-Zemplén megye ebből a szempontból is élen jár, hiszen 85 település adott be pályázatot – mondta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára kedden, Bogácson.

 

Egyetlen fa elültetés is hozzájárul élhetőbb jövőnkhöz

A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel tudjuk mérsékelni Magyarországon és a Kárpát-medencében – emelte ki az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Cserszegtomajon, a Településfásítás Program keretében tartott faültetésen.

 

Nemcsak vasba, agyba is fektet Magyarország és Kína

A gazdaság digitális átalakításának felgyorsításáról és a zöld fejlesztési együttműködésekről írt alá szándéknyilatkozatokat Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter. Közel félszáz ország tervezi hasonló megállapodások megkötését Kínával, közülük elsőként Magyarország jutott el a partnerségi dokumentumok véglegesítéséig.

 

Magyarország 2050-re klímasemleges országgá válik

„Magyarország az Európai Unióban az elsők között rögzítette törvényi szinten is, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik. A tiszta technológiákra való átállást a nukleáris és megújuló kapacitások bővítése, a közlekedés zöldítése együttesen szolgálják” – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a német csúcsvállalatok vezetőivel folytatott egyeztetésen.

 

Az európai energiaválság bedöntött egy magyarországi szolgáltatót, de nincs veszélyben az ellátás

Felfüggeszti ügyfelei ellátását a JAS Budapest Zrt áramszolgáltató cég, írja G7.hu. A vállalat már október végén tájékoztatta a vevőit, hogy nem fog tudni villamos energiaellátást biztosítani részükre. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezért most felhívást tett közzé, hogy a cégnek legalább az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelei, tehát a lakosság és az önkormányzatok ne maradjanak áram nélkül. Őket minden bizonnyal végül egy úgynevezett végső menedékes veszi át, amely valószínűleg az állami MVM lesz.

 

  

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

 

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint pénteken

Az eurót a kora reggeli 363,69 forint után este hat órakor 367,94 forinton jegyezték, ami a forint 1,2 százalékos gyengülésének felel meg. Tovább

 

Palkovics László: a magyar gazdaság ütésálló

A magyar gazdaság ütésálló, a vírusválság ugyan érintette, de az európai országok közül elsők között tért vissza a válság előtti fejlődési pályára. Tovább

 

Pénteken a Mol húzta le a BUX-ot

Az OTP esése a kelet-európai régiós részvénypiacokon tapasztalható negatív hangulattal áll összefüggésben. Tovább

 

12 ezer kkv-t hoz nehéz helyzetbe az energia árak emelkedése

Az érintett vállalatok jelentős része olyan szakterületen dolgozik, amely nem teszi lehetővé a megemelkedett energiaköltség áthárítását a fogyasztókra. Tovább

 

A Nébih elrendelte a Norbi Update egyik termékének forgalomból való kivonását

A tájékoztatás szerint a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a termék nem engedélyezett adalékanyagokat tartalmaz. Tovább

 

BÉT: Az OTP erősítette a BUX-ot

A csütörtöki kereskedésben felülteljesítette a Budapesti Értéktőzsde a nyugat-európai társait. Tovább

 

Meghaladta a várakozásokat a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése októberben

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés októberben 3,5 százalékkal növekedett éves összevetésben. Tovább

  

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek