Magyar hatóság nem tudja betiltani a homeopátiás szereket

Sem a magyar hatóságok, sem pedig a gyógyszerészeti kamara nincs abban a helyzetben, hogy betiltsák a homeopátiás szereket – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kedd este az M1 aktuális csatornán.

    Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) szeptember 20-án kiadott szakvéleményében úgy fogalmazott, nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet, mivel eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybe vételétől.
Hankó Zoltán elmondta, az Európai Bizottság alá tartozó szervezetnek van olyan döntési jogköre, hogy lépéseket tegyen.     Tehát előbb az uniós gyógyszerkönyvnek kell változnia, majd pedig ezeket a változásokat vezetik át magyar megfelelőjébe – fűzte hozzá.
Szólt arról is, az a szakmai tapasztalatuk, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslás és gyógyszerészet egyfajta bizalmi problémával küzd a társadalomban.
Nagyon sokan vannak olyanok, akik hisznek a fájdalommentes, mellékhatás- és kockázatmentes gyógyulást ígérőknek – mondta.


Hasonló cikkek