Magyar kézművesekkel is találkozhatunk a pozsonyi SAShE kézművesvásáron

Szeptember 11-én nyílt meg a SAShE kézművesvásár a pozsonyi Vásárcsarnokban, ahol lelkes szlovákiai kézművesek bámulatos ügyességét csodálhatjuk meg.

A SAShE weboldal még 2009 októberében alakult azzal a céllal, hogy Szlovákia lelkes és ügyeskezű amatőr kézműveseit összefogja. Az oldal regisztrálóinak száma azóta folyamatosan növekszik. Ezen nem is kell csodálkozni, hisz nagy divatja lett az egyedi kézzel készített (handmade) termékeknek.

A kézművesség háromnapos ünnepén többek között ruházati cikkek, táskák, ékszerek, kiegészítők, háztartási kelléket és kozmetikumok várják az érdeklődőket. Aki teheti látogasson el a vásárcsarnokba, és tekintse meg a tehetséges szlovákiai alkotók munkáit.

Mivel manapság sokat hallani arról, hogy a ruhaipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon, egyre több az olyan környezettudatos alkotó, akik az újrahasznosítást részesítik előnyben. A pozsonyi kézművesvásáron is több olyan kézművessel találkozhatunk, akik számára fontos a hulladékmentes életmód (zero waste), és termékeiket használt vagy kidobásra szánt anyagokból gyártják.

A SAShE kézművesvásáron magyar alkotókkal is találkozhatunk, akik szintén tagjai a kézműveseket bemutató weboldal csoportjában. Az újrahasznosítás egyik kitűnő példája a GameOver Bags nevezetű márka, amelynek magyar alkotója a PET palackokon lévő színes kis kupakokat használja fel és gyárt belőlük trendi női kézitáskákat és retikülöket. A Sárai cipészet már több évtizede működik Dunaszerdahelyen, ahol Sárai Attila cipészmester gyárt egyedi bőrcipőket lábra szabottan. Az ő termékeivel is találkozhatunk Pozsonyban.

A SAShE háromnapos kézművesvásár szeptember 13-ig tart (13.00 és 20.00 óra között).

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek