Magyar könyv nyerte el a Red Dot Award nagydíját Berlinben

Budapest után Berlinben is díjat nyert a “Hej Fiúk, az élet mégiscsak szép” címmel megjelent hadinapló. A világ legprominensebb tervezői megmérettetésének tartott Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2023-as pályázatán a kötetnek Best of the Best díjat ítéltek.

Az impozáns, 676 oldalas kiadvány korábban a Magyar Könyvtervezés 2022 díj kategóriagyőzteseként hívta fel magára a figyelmet.

 

A “Hej Fiúk, az élet mégiscsak szép” címmel megjelent hadinapló belső lapja (Fotó/Forrás: MTI/ OTS)

 

A Red Dot Award díját november 3-án Berlinben vehette át a könyv kiadója és projektvezetője, a naplóbejegyzéseket író ezredes dédunokája, Katona András építész, valamint Orbán Péter tervezőgrafikus, aki kollégájával, Nagy Dániellel kézműves igényességgel alakította ki a kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó könyvtárgyat. A könyv szerkesztése és kutatása Nagy Balázs Albert történész munkáját dicséri.

 

A Red Dot Award nagydíjas naplóírója

 

Vitéz Lakatos Ferenc ezredes a legmagasabb rendfokozatú tiszt, akinek napról-napra vezetett tiszti naplója fennmaradt Budapest ostromáról, de a könyv tartalma messze túlterjed az 1944-1945-ös eseményeken. Első feljegyzései 1915-ből, zászlós korából származnak, epizódokat örökített meg a két világháború közötti időszakban is, majd a hadifogság kalandjaiba és a szocializmus évtizedeibe pillanthat az olvasó. Egy hazáját rajongásig szerető katonatisztet ismerhetünk meg, aki megjárta a lövészárkok csatazajos világát, volt bátorsága és tetemre hívta Hitlert, megjárta az erdélyi hadjáratot és a budai ostrom hadosztály-parancsnokaként megtagadta a német kitörési parancsot.

A két világháborút megjárt veterán kanyargós életútját, a Monarchia Vaskoronarenddel kitüntetett tisztjéből idős korára termelőszövetkezeti írnokká lett hős sorsát a kötet számos eszközzel érzékelteti. A terjedelmes szövegkorpuszt mintegy száz még ismeretlen, egykorú fénykép illusztrálja, továbbá térképek, organogramok és széljegyzetek, amelyek mind az olvasó tájékoztatását szolgálják.

A kiadvány jelenleg magán kiadásban  ITT  érhető el.

(OTS)

Nyitókép: A könyv alkotói a Red Dot Award díjátadó ünnepségén (Fotó/Forrás: MTI/OTS)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek