Intelligens transzformátorok készülhetnek magyar-német vállalati együttműködésben

A mesterséges intelligencia területén is tovább mélyülő magyar-német gazdasági együttműködés

Intelligens transzformátorok fejlesztésére és gyártására együttműködési megállapodást kötött a Maschinenfabrik Reinhausen (MR) és a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. – közölte a vállalati megállapodás magyar aláírója szerdán az MTI-vel.

A két vállalat abban bízik, hogy piacvezetők lehetnek a korszerű transzformátorok gyártásában, egyúttal fenntarthatóbbá tehetik a villamosenergia-ipart. Az MR hatékony automatizálási és digitalizálási megoldást biztosít a Ganz transzformátorai számára, fejlesztésüket beépítve követhetővé válik a berendezések állapota és működése. Az intelligens monitoringeszköz javítja a transzformátorok megbízhatóságát, növeli az élettartamukat, elkerülhetővé teszi a felesleges karbantartásokat – írták.

A Ganz egyre nagyobb keresletet lát a transzformátorok érzékelői iránt – indokolták az együttműködést. A német fél kiemelte, hogy az intelligens transzformátorok nemcsak a kritikus hálózati csomópontokban hasznosak, hanem a jövő hálózataiban is szerepet kaphatnak – tették hozzá.

Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.


A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, miután nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat az eszközállományával együtt. A vállalat így több mint 15 év után újra magyar tulajdonba került. Az üzemben nagyfeszültségű villamos berendezéseket gyártanak, transzformátorokat, motorokat, generátorokat.

A cég csaknem 300 munkavállalót foglalkoztat. Nyilvános beszámolójuk szerint tavaly 11,1 millió euró belföldi és 11,5 millió forint export árbevétellel (összesen csaknem 4 milliárd forint forgalommal) zártak. Az adózott eredmény meghaladta a 3 millió eurót (több mint 1 milliárd forint), noha 2020-ban még több mint 2,5 millió eurós veszteséggel zártak.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek