Magyar nyelvű ősbemutatóval indítja az új évadot a szatmárnémeti színház

Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját viszi színre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a művet először mutatják be magyar nyelven – közölte csütörtökön a teátrum.

A Raszputyint eddig olasz és orosz nyelven játszották, most a közönségnek alkalma lesz magyarul is látni az erdélyi társulat előadásában. Az új évad első szatmári bemutatóját Szárdár Tagirovszkij rendező jegyzi.

A pénteki bemutatón a szerző is jelen lesz, aki az előadást megelőzően a színház előterében mutatja be Raszputyin küldetése című könyvét, amely a fikciós történelmi dráma eredeti magyar nyelvű szövegét, valamint francia, olasz, orosz, német és spanyol nyelvű fordítását tartalmazza.

A darab története szerint a különleges látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin – vízióira hallgatva – megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, de azok nem hallgatnak Raszputyinra és jóslataira.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója úgy véli, hogy a Trianon-évfordulóhoz közeledve számunkra különösen hangsúlyossá válik a Szőcs Géza által megálmodott Raszputyin-alak, aki elkerülni igyekszik azt a hatalmas világháborút, amely Európa, és ezen belül a magyar nemzet kataklizmáját is magában hordozta.

A színház közleménye a rendezőt is idézte, aki szerint a dráma Raszputyinbeli alakján és utazásán keresztül a közönség felfedezheti letűnt korok és alakok hétköznapi, történelmi és univerzális igazságait, egyben visszagondolhat azokra, akiket sose ismert. “Ez az előadás egy megemlékezés is lesz egyben a mindenkori ártatlanokra, illetve azokra, akik nem ragadtak volna fegyvert, ha lett volna választásuk” – mondta Szárdár Tagirovszkij.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek