Magyar pénzügyőröket tüntetett ki a szlovák adó- és vámhivatal elnöke

Arany érdemérmet adott át Molnár Tamásnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai ügyekért felelős helyettes államtitkárának a szlovák adó- és vámhivatal elnöke, elismerve a magyar pénzügyőrök nemzetközi szinten is példaértékű munkáját

– tájékoztatta az NGM pénteken az MTI-t.

A tárca közleménye ismertette, hogy Molnár Tamás mellett Bakai Kristóf ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemzetközi főosztályának vezetője ezüst érdemérmet vehetett át a Nemzetközi vámnap alkalmából a Szlovák Pénzügyi Igazgatás elnökétől.

A szlovák adó- és vámhivatal elnöke a kitüntetés átadásakor kiemelte a magyar-szlovák példaértékű vámszakmai együttműködést, amely – a tisztességes kereskedők és fuvarozók védelme mellett – mindkét állam költségvetését szolgálja – írták.

A közlemény szerint a két ország pénzügyőrei havi rendszerességgel tartanak közös akciókat a szabálysértők kiszűrésére.

Tavaly mintegy 60 milliárd forintnyi vámbevétel keletkezett Magyarországon, ennek csaknem 20 százaléka gazdagította a magyar költségvetést, a többi az unió büdzséjébe került – írta az NGM.

Közölték, hogy a magyar vámhivatal az informatikai fejlesztések területén előkelő helyet foglal el az uniós ranglistán, Magyarországon ugyanis a kiviteli és a behozatali vámkezeléseket majdnem teljes egészében elektronikusan végzik.

A közlemény szerint a magyar vámszolgálat európai összehasonlításban is kiemelkedő eredménnyel működik, a külső határszakaszok áruellenőrzésében fontos szerepet tölt be. A vámhatóságok feladata sokrétű, kiterjed többek között a terrorizmus elleni küzdelemre vagy az EU-állampolgárok biztonságának és egészségének védelmére a hamis termékek, fegyverek, kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával.


Hasonló cikkek