Magyar-San Marinó-i – Négygólos győzelem

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 4-0-s győzelmet aratott a pont nélkül sereghajtó San Marinó-i csapat felett a világbajnoki selejtezősorozat pénteki játéknapján.

    A magyarok már a szünetben két találattal vezettek, miután Szoboszlai Dominik és Gazdag Dániel is eredményes volt. Előbbi a folytatásban is betalált, majd a végeredményt Vécsei Bálint állította be, emellett Kiss Tamás és Balogh Botond személyében két újonc is beállt.
Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a siker ellenére már biztosan nem lesz ott a 2022-es, katari eseményen, mivel a lengyelek győztek Andorrában, így előnyük behozhatatlanná vált a pótselejtezőt érő második helyen.
A legutóbb 1986-ban vb-résztvevő magyarok hétfőn a lengyelek vendégeként Varsóban zárják a sorozatot.

Európai vb-selejtezők, 9. forduló, I csoport:
Magyarország-San Marino 4-0 (2-0)
———————————
Puskás Aréna, 15 000 néző, v.: Filip Glova (szlovák)
gólszerzők: Szoboszlai (6., 83.), Gazdag (22.), Vécsei (88.)
sárga lap: Zonzini (92.)

Magyarország:
————-
Dibusz – Botka (Balogh, 85.), Lang, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Schäfer, 56.), Vécsei, Schön (Varga K., 56.) – Gazdag (Kiss, 72.), Szoboszlai (Hahn, 85.) – Szalai Á.

San Marino:
———–
Benedettini – Battistini, Fabbri, Rossi (Zonzini, 70.), Grandoni (A. Golinucci, 60.) – F. Tomassini (D’Addario, 60.), Lunadei, E. Golinucci, Mularoni, D. Tomassini (Hirsch, 36.) – Nanni (Vitaioli, 60.)

I. félidő:
———-
6. perc: Szalai Ádám pontos passza után Szoboszlai kiosztott egy kötényt, majd 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt (1-0).
22. perc: Nego jobb oldali beadására jó ütemben érkezett Gazdag az ötös jobb sarkához, közeli lövése nyomán pedig a labda a vendégkapus lábai között talált utat a hálóba (2-0).

II. félidő:
———–
83. perc: Szoboszlai 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (3-0).
88. perc: Kiss jobb oldali beadása után egy védőről Vécseihez került a labda, ő pedig 13 méterről félmagasan a kapu bal oldalába bombázott (4-0).

A lelátón nagyjából 15 ezer szurkoló foglalt helyet, köztük Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, aki informális egyeztetésen vett részt Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség első emberével, a FIFA és az UEFA alelnökével.
A magyarok az első perctől magukhoz ragadták a kezdeményezést, majd első helyzetükből Szoboszlai révén a vezetést is megszerezték. Előnyben is kezdeményezőek maradtak, csak idő kérdése volt a különbség növelése, ami végül a játékrész derekán jött össze. A szünetig elsősorban a miniállam csapatának remekül működő lestaktikája akadályozta meg az újabb gólokat, de a riválisnak ellentámadásokra nem maradt ereje, csak elvétve jutott a magyar 16-os előterébe.

A második félidő a leszálló ködben ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: a magyar csapat támadott, a San Marinó-i védekezett. Ami változást jelentett, az az, hogy a magyar fölény ekkor már meddőnek bizonyult, mert nem párosult helyzetekkel. Az utolsó 20-25 percre viszont ismét fokozódott a nyomás, Szoboszlai és Vécsei pontos, gólt eredményező lövésével a két csapat hatodik összecsapásán is sikerült legalább háromgólos különbséggel nyernie a magyar gárdának San Marino ellen.
“Mai céljainkat teljesítettük. Szép futballt mutattunk be, taktikailag is megfelelően futballoztunk és sok gólt is sikerült szerezni” – értékelt Marco Rossi szövetségi kapitány, aki megjegyezte, néhány játékost pihentetett a hétfői, varsói összecsapásra, név szerint Fiola Attilát, Nagy Zsoltot és Schäfer Andrást említette. “Szeretnék szép játékot látni a lengyelek ellen is”.

Rossi évértékelésében összességében pozitívnak ítélte a játékot és az elért eredményeket, amelyeket szerinte az Albániától elszenvedett két vereség rontott le. Elárulta, Csányi Sándor teljes és feltétlen bizalmát élvezi, ezért örömmel folytatja a munkát a válogatott élén.
Szoboszlai Dominik azt hangsúlyozta, büszkén tudtak lejönni a pályáról, mert esélyeshez méltóan játszottak San Marino ellen. Szerinte mindenki kitette a lelkét a csapatból. Az MTI érdeklődésére megjegyezte, a korai gól sokat segít minden olyan csapat ellen, amelyik csak a védekezésre koncentrál, márpedig San Marino jószerivel egyetlen támadást sem vezetett.
“Tökéletesen és hibátlanul játszott a magyar válogatott, amely végig diktálta a tempót, csak néhány pillanatban sikerült felvenni vele a versenyt” – értékelt röviden Franco Varrella, a rivális szakvezetője.


Hasonló cikkek