Magyar segítség egy hágón túli településnek

Az, hogy Magyarország kormánya hatalmas segítséget nyújt a kárpátaljai magyarságnak, köztudott. Az is ismert, hogy számos jótékonysági alapítvány, civil szervezet is ezt teszi. Az ukránságnak nyújtott támogatásról ritkábban esik szó, pedig az ilyen gesztusok sem ritkák.

Csupán emlékeztetőül: évek óta gyakorlat, hogy a kelet-ukrajnai háborúban érintett családok gyermekei a Balatonnál nyaralnak. Az ungvári magyar külképviselet támogatásával kapott emléktáblát az egykori megyeháza épületében Jurij Skrobinec költő, műfordító, Petőfi Sándor, Arany János legavatottabb ukrán tolmácsolója…

Az önzetlen segítség legfrissebb példájának Zsupániban (Lemberg megye, Szkolei járás) lehettünk tanúi. A hegyvidéki falu Fényeslitke testvértelepülése. E kapcsolat eddigi legjelentősebb eseménye, hogy a közelmúltban felavatták Zsupani teljesen felújított közösségi házát. Az építkezést Fényeslitke finanszírozta, A közösségi ház technikai felszereléséhez Magyarország Ungvári Főkonzulátusa is hozzájárult.

Az avatóünnepségen Mártha Tibornak, Fényeslitke polgármesterének és Buhajla József ungvári főkonzulnak Roman Csugyijovics, a Szkolei Járási Állami Közigazgatás első elnökhelyettese, valamint Volodimir Jevcsinec, Zsupáni elöljárója mondott köszönetet.

Hori


Hasonló cikkek